Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Pásztori polgármesterét ha újból megválasztják, nem enged az eddig elért színvonalból

Roncs Gábor polgármester a gyermeklétszám csökkenésének és az előző kormány helytelen politikájának tulajdonítja, hogy a faluban 2007 óta nem működik az óvoda, így külön kisbusszal és falugondnoki kísérettel utaztatják a csemetéket a tőlük két kilométerre lévő Szilsárkányba. Az iskolások egy része Szilban tanul, míg a többiek Csornára járnak át okosodni. A lakosság a környező nagyobb településeken keresi a kenyerét, és egyre kevesebb azon  családok száma, melyek tisztán a mezőgazdaságból tartják fenn magukat. Hogy néhanapján összejöjjön a falu népe, közösen emlékeznek a nemzeti ünnepekre, ezenkívül évente rendeznek falunapot, az anyák napi köszöntőn pedig olyan szép számban jelennek meg, hogy alig férnek el a kultúrteremben. Mint a legtöbb vidéki településen, itt is működik a nyugdíjasklub és az önkéntes tűzoltóegyesület. A helyiek aktivitása a legtöbb közösségi rendezvényen megmutatkozik: szívesen részt vállalnak a társadalmi munkában, a programok előkészítésében.
Roncs Géza társadalmi megbízatásban látja el faluvezetői teendőit 2006 óta. Pásztori polgármesterének főállása Ausztriában van, ezért a tiszteletdíját sosem vette fel, s ha a község ügyei úgy kívánják, helyben marad intézkedni. A büdzsében maradó tiszteletdíjat  kiegészítik, és valamilyen fejlesztésre fordítják:  Két 50 m2-es szociális lakást alakítottak ki, melyekbe fiatal családok költöztek, valalmint megszépítették a ‘60-as évek végén épült kultúrtermet. Utóbbit az egybekelő pároknak is a rendelkezésére bocsátják az ünnepi alkalomra. Idén nyílászárót cseréltek a leamortizálódott orvosi rendelőben, ahol kicserélték a járólapot, valamint a bútorzatot. Pásztori infrastruktúrája még nem százszázalékos, de  van víz, gáz, telefon, és szerencsére a Molnár Kft.jóvoltából bevezettettük a kábeltévét is - fogalmazott Roncs Gábor, aki szintén él a korszerű szolgáltatással. Polgármesterségének négyéves ciklusa alatt kétszer nyújtottak be pályázatot a szennyvízelvezető rendszerre, de mindegyik alkalommal elutasították forráshiányra való hivatkozással. Emiatt sem álltak neki a járdák és az utak felújításának, mondván, ne dolgozzanak feleslegesen, és egyébként is nagy teher lenne a legalább tízmilliós önrészt igénylő beruházás.
Pásztoriról a Felnőttkorúak Fogyatékos Szociális Otthona jut az embereknek leghamarább eszébe, ahol 18 évnél idősebb szellemi fogyatékosokat gondoznak. A község önkormányzata kiváló kapcsolatot ápol a megyei üzemeltetésű intézménnyel, s amikor csak lehet, kölcsönösen segítik egymás életét.
Roncs Gábort nem érte váratlanul a kérdés: Indul az őszi helyhatósági választásokon? - Igen, megmérettetem magam. Szeretném a munkát folytatni, mert érzek magamban annyi ambíciót és elszántságot, de a célokról még korai lenne nyilatkozni  - hangzott az egyenes válasz. Négy évvel ezelőtti indulásakor hatan jelentkeztek a polgármesteri székért, de egyelőre nincs tudomása arról, hogy lenne kihívója.
Beküldés dátuma: 2010. 08. 11.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play