Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Profi módon játszó „amatőr” zenészek

– Örömből zenélünk, örömből járunk a próbákra – mondta társai nevében is a töretlen sikerrel koncertező Hanság Big Band zenekarvezetője. A csapat tagjai a műsorszámokkal és önmagukkal szemben is nagy elvárásokkal szólaltatják meg hangszereiket.

A Hanság Big Band megalakulásának húszéves jubileuma alkalmából Kapuvár Pro Urbe díjat kapott 2017-ben, Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzata pedig díszoklevéllel jutalmazta a zenekar több évtizedes, színvonalas tevékenységét. A zenekar tagjai az elismerést egyfajta mérföldkőnek tekintik, mely azt üzeni számukra, hogy nem volt felesleges az évek során befektetett rengeteg idő és energia. Ugyanakkor érzik a súlyát, hogy a megkezdett úton haladjanak tovább, és ugyanilyen felkészülten szórakoztassák a közönséget – tette hozzá Kiss József. A zenekarvezető szerint azonkívül, hogy zeneileg felkészültek, a csapattagokkal való együttműködés elengedhetetlen feltétele a jó társaság. A klasszikus zenében ismertektől eltérő módon kell megszólaltatniuk a hangszereket. Mivel mindössze heti két órát tudnak próbálni, magánszorgalomból otthon is gyakorolnak.
A Hanság Big Band állandó fellépője a helyi és környékbeli kulturális rendezvényeknek, koncerteknek. Évek óta visszatérő előadói a hegykői kulturális fesztiváloknak és a Soproni Borünnepnek, ahol az esti főműsoridőben lépnek a nagyszínpadra.
A swing meghatározó eleme az improvizáció, ezért a leírt hangszerelés mellett a zenész szabadon is játszhat. A kétórás karácsonyi koncerten ízelítőt adnak az elmúlt év újabb slágereiből, ami után áttérnek az ünnepi hangulathoz illő darabokra. – Húszéves jubileumi koncertünkön Németh Jucit és Mészáros Tamás vendégszerepelt, akik Kapuváron ismerkedtek meg a bigband zenével. 2018 év végén pedig a zenekar korábbi aktív zongoristája-énekese, Horváth György mondott igent a felkérésre.
Kiss József elmondta, hogy kisvárosi szinten meglehetősen ritka az övékéhez hasonló színvonalú swingzenekar. Az alig több mint tíz fővel alakult együttes ma huszonkét aktív taggal büszkélkedhet. A helyieken kívül – Kőszegtől kezdve Sopronig – az egész régióból csatlakoztak hozzájuk a műfajt kedvelő zenészek, akik a hétköznapi polgári foglalkozást muzsikára váltják az együttlétek alkalmával. Bár egyikük sem hivatásos zenész, de bizonyos szakmai felkészültségre azért szükség van. Az új csapattagok megkapnak minden segítséget, ezért az évek során a többiekkel szépen összecsiszolódnak. A swing óriási felszabadult érzést nyújt előadónak és hallgatónak egyaránt. Az egyesületi formában működő zenekar számíthat az önkormányzat anyagi és erkölcsi támogatására, a művelődési központ dolgozói pedig az igazgató koordinálásával segítik a munkájukat.

Beküldés dátuma: 2019. 01. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés