Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Profilváltások a csornai kórházban

2012 májusától a Semmelweis-tervhez illeszkedő jelentős átalakuláson ment át a csornai kórház, ami a profilváltáson túl számos újdonságot hozott magával. A nyár folyamán megindult folyamat az egzisztenciális gondok mellett költöztetéssel járó elhelyezési problémákat is okozott. Dr. Winiczai Zoltán úgy látja, lassan kezd körvonalazódni a Margit Kórház tevékenysége.

A harminc aktív belgyógyászati ágy szűken, de stabilan biztosítja a Rábaköz lakosságának az alapszintű ellátását, melyhez huszonnégy órás ügyeleti szolgálat tartozik. A sürgősségi ellátást egészíti ki a sebészeti profil, s úgy tervezik, hogy utóbbi szakrendelés hétvégére kiterjedően reggeltől estig, két műszakban fog üzemelni. Újdonság az aktív sebészetet felváltó ún. egynapos gondozás, valamint a harminc ágyas légzésrehabilitációs osztály. A kényelmi berendezésekkel kiegészített szobák már megfelelnek a modern kor követelményeinek – tájékoztatott az igazgató. E terület  fejlesztése még nem fejeződött be teljesen, mert hozzá fog illeszkedni a járóbeteg rehabilitációs centrum, ahol tornatermi foglalkozásokat biztosítanak a rászorulóknak. A gyermekgyógyászatot tovább bontják az egyes részszakmákra: szeretnék elindítani az endokrinológiai és a gasztroenterológiai szakrendelést. A rehabilitációs központ munkájához pszichológiai, logopédiai, valamint további helyreállító szakrendelések fognak csatlakozni. Az igazgató főorvos jó esélyét látja annak, hogy jövőre megkezdik a szakrendelő pályázati forrásból való rendbe hozatalát, valamint a tervek szerint  összekötik a Sopron úti  „A” épülettel.

Mi mindent foglal magában az egynapos sebészet?
Dr. Frank Péter szerint az egynapos sebészetet nem a klasszikus értelemben kell felfogni, mert beletartozik a nőgyógyászati, a fül-orr-gégészeti, az ortopédiai, a szemészeti és az urológiai tevékenység is, ezért célszerűbb talán manuális szakágnak nevezni. A beteg a gondos kivizsgálást követően a műtét napján kerül felvételre, majd a beavatkozást követő 24 órán belül elhagyja az intézményt. Amennyiben indokolt, egy éjszakát a kórházban tölthet a páciens. – Egyik nagyon fontos betegségcsoport a hasüreg megnyitása nélküli sérv-, lágyéksérv műtétek, kisebb hasi sérvműtétek. A másik a visszérbetegségek, lábszárfekélyek  csoportja, a harmadik pedig a végbélgyógyászathoz kapcsolódó aranyeresség, végbéltáji sipolyok, berepedések kezelése – tájékoztatott a főorvos. Hozzátette: az egynapos sebészet kapcsán a korábbiaknál is fontosabb a betegek és az egészségügyi személyzet együttműködése, mivel már otthon meg kell kezdeni a páciens  előkészítését. A műtéteket megelőzi az EKG és a mellkasröntgen, az altatásban végzett beavatkozásoknál pedig a szakorvosi ellenőrzés is. 

A reggel nyolctól délután négyig tartó ambuláns nőgyógyászati szakrendelésről  dr. Polgár Csaba szülész-nőgyógyász adott részletes tájékoztatást. A szülészeti aktív ellátás megszűnt, de a védőnői hálózat mellett a kismamák továbbra is részesülnek a terhesgondozásban.  A szabad intézményválasztásnak megfelelően a leendő anyák döntik el, hogy melyik kórházban kívánják világra hozni gyermeküket. A járó beteg szakellátásban  változatlanul végzik a rákszűréseket, s a nőgyógyászati problémák teljes körű kivizsgálásával foglalkoznak. Amennyiben műtétre kerülne sor, ott van az egynapos sebészet. Ennek azért is van különös jelentősége, mert a nőgyógyászati megbetegedések közel 80 százaléka ellátható ebben a formában. A laparoszkóppal végzett hasüregi műtétek nem igényelnek 24 óránál hosszabb kórházi  tartózkodást.
A csornai Margit Kórház több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a laparoszkópos műtéti technikában, melyek között szerepel a meddőségi kivizsgálás, az endometriosis (méhnyálkahártya szabálytalan elhelyezkedése), illetve petefészek ciszták műtéti megoldása, valamint egyéb alhasi fájdalommal járó nőgyógyászati problémák kezelése. A napi rutinhoz tartoznak a hüvelyi műtétek, melyekkel a vérzészavarokat lehet orvosolni, továbbá a későbbi életkorban jelentkező süllyedéses és vizelettartási panaszokat okozó problémák megoldása. Az ambulancián mód van a páciensek megelőzés jellegű tájékoztatására, hisz ők is sokat tehetnek egészségük érdekében.

Dr. Unger Erika a néhány hónapja működő harminc ágyas légzésrehabilitációs osztály profilját mutatta be. A légzőszervi betegeken kívül ellátják a tüdőt, illetve a légzést érintő mozgásszervi, vagy idegrendszeri problémával küzdő pácienseket. Várják a COPD-s (krónikus légúti szűkülettel járó) és asztmás betegeket, továbbá ellátják a műtéti előkészítésre váró és a beavatkozáson túlesett pácienseket. Előfordulhat, hogy valakit a súlyos gerinc deformitása vagy idegrendszeri károsodása gátolja a helyes légzésben. Érdemben segítenek a tumorban és a fibrosisban (rostos elfajulás) érintett ápoltakon, továbbá  a terápiának köszönhetően jobbulásra számíthatnak a tüdőgyulladás után lábadozó vagy netán oxiénkezelésre szoruló betegek.
– Az osztály kicsit szanatórium jellegű, tehát igazából a rehabilitációra helyezzük a hangsúlyt, de ettől függetlenül az akut rosszullétekkel is foglalkozunk – jegyezte meg az osztályvezető főorvos. A hosszan elhúzódó betegségek esetében a gyógyszereken túl egyéb módszereket is alkalmaznak. Ilyen például a légzést segítő gyógytorna, vagy a terheléses tréning (kerékpározás). A délutáni foglalkozásokat azért szervezik, hogy a felolvasásra és éneklésre alapozott órákon lelkileg is felszabaduljanak a páciensek. A Margit Kórház tüdőgyógyászati rehabilitációs osztályának dolgozói nemcsak Csornáról, hanem akár Győrből és Sopronból, tehát a tágabb környezetből is várják a betegeket. Módszeresen foglalkoznak az akut osztályokról felvett ápoltakkal, illetve a háziorvosok által beutalt személyekkel. A tüdőgondozóba vagy a szakrendelésre érkezett betegekről eldöntik, hogy szükség van-e a rehabilitációjukra.
Beküldés dátuma: 2012. 11. 07.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés