Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Rábakecöl környékén elterjedt volt a "makkoltatás"

A nyugalmazott iskolaigazgató kutatásait részben írásos emlékekre, másrészt az idősek elbeszéléseire alapozta. Az elmúlt hónapok során sok olyan nyugdíjast látogatott meg a faluban, akik egykor fontos szerepet töltöttek be Rábakecöl életében. A “Keczöltől Rábakecölig” címmel meghirdetett sorozat első részében a  település földrajzi elhelyezkedésével és környezeti adottságaival, valamint a  gazdasági élettel foglalkozott. Másodjára Rábakecöl egyházi életét, az ott folyó oktatást, valamint  a közművelődés alakulását ismerhetik meg az érdeklődők. A harmadik előadás pedig a falu  közigazgatási múltját tárja fel, továbbá azt, hogy milyen szolgáltatások jelentek meg azokban az időkben, és mennyire volt élénk az egyesületi élet.
Az utóbbi évtizedek rendkívüli időjárásának köszönhető, hogy jelentősen megváltozott a település környezete. Az 1800-as években a Rába mentét még összefüggő erdőségek alkották, melyek azóta eltűntek, szabad járást engedve a szélnek. Az éltető folyók előnyére szolgáltak a mezőgazdaságnak, de az átfogó mederrendezés után lecsökkent a talajvíz szintje, így a csapadékszegény években öntözni kellett.

Híresek voltak a kecöli sertések és lovak, valamint a szarvasmarha- és  juhtenyésztés.
Az uradalmakban az állattartás honosult meg, az erdőkben pedig  a tölgyfa terjedt el a leginkább, ezért jellemző volt a “makkoltatás”. A sertések a szezon nagy részében a szabadban éltek, és a fáról lehulló makkot fogyasztották, tehát a természet táplálta őket. Rábakecöl eredetileg Kapu várához tartozott, és ezekben az időkben a legnagyobb részen a rét és a legelő terült el. A takarmány- és gabonatermesztés csak később került bevezetésre, a szövetkezeti gazdálkodás megjelenésekor pedig a búza, az árpa és a takarmányozásra szánt kukorica, valamint a cukorrépa foglalta el a termőhelyek nagy részét. Utóbbi termény a cukorgyárak felszámolásával el is tűnt a környéken. A kézi és az állati munkaerőt a téeszek létrehozása után sem váltotta fel jó ideig a gép. Leghamarabb a beledi gépállomáson jelentek meg a masinák. – Meghatározó volt a segítő családtagok ereje. Az uradalomban nem nagy létszámban alkalmazták a cselédeket, ők voltak a nincstelenek. A majorokban a fizikai munkát a helyiek végezték, az irányítás pedig az ispán kezében volt. Rábakecöl jó adottságai miatt nem tartozott a nagyon szegény települések közé – mondta Eckrich Béla.
Beküldés dátuma: -0001. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play