Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Rábaközi menyegzők tanúja volt a Kapuvári Múzeum júniusi műtárgya

Egy méretében is tejedelmes, díszes lakodalmas tál lett a hónap műtárgya Kapuvári Múzeumban.

A múzeum kerámiagyűjteményébe nemcsak a történelmi Sopron vármegyéből, a sárvári és a döri fazekas központokból kerültek ide a különféle tárgyi emlékek, hanem távolabbi helyekről is érkeztek különböző portékák – mesélte Erdősné Varga Izabella. A Kapuvári Múzeum tárlatvezetője elmondta, hogy a vásározó edénykereskedők révén Győrből, Bajáról vagy akár Mezőtúrról is érkeztek a térségünkbe érdekes, korabeli tárgyak, használati eszközök.
Alföldi és feltehetően mezőtúri műhelyből került ki a Kapuvárú Múzeum június havi műtárgya, mely impozáns méretein kívül rangos, népies díszítésével hívja fel magára a figyelmet. A tárgyat a rábaközi menyegzők idején használták, amikor a vacsora alkalmával, a vőfély tréfás beköszöntő versével kísérve hordták a tálban az asztalra az ételt.
A különleges, ünnepi alkalmakkor használt lakodalmas tál 1969-ben került a múzeum gyűjteményébe. A tárgy díszítése Mezőtúr, Tiszafüred vagy Hódmezővásárhely környékére jellemző tálas műhelyek jegyeit hordozza magán. Öblét leveles, virágos-bimbós csokor díszíti, peremén pedig zöld leveles, kék-piros virágokból álló, körbefutó koszorú ékesíti – mutatta be a hónap műtárgyát Erdősné Varga Izabella. A tálat a Soproni Múzeum munkatársa, Harasztovics Veronika 2010-ben restaurálta. A kiállított műtárgy hétköznapokon – hétfőtől péntekig – reggel 8-ól délután 3 óráig megtekinthető a Kapuvári Múzeumban.

Beküldés dátuma: 2024. 06. 17.

További hírek