Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Rábatamási helyből "meríti" a fiatal focistákat


Samu Ferenc, Szép László, Turbók Zoltán és Vass Csaba már az égi csapatban játszanak, de lélekben mindig a fiúkkal maradnak. A barátok és focistatársak megkoszorúzták emléktáblájukat. 1977-ben rábatamási akkori labdarúgói megnyerték a megyei másodosztályú bajnokságot, majd a győri csoport győztesével, a Radnótival játszott meccs után – a csapat történetében először –  bekerültek a megyei első osztályba. Erre emlékezve tartották meg idén is a nosztalgiameccset – mesélte Varga Tivadar, a rábatamási focisták egykori csapatkapitánya.
Az 1973/1974-es évadban a rábatamási bajnokcsapat  átszervezés miatt nem léphetett egy osztállyal feljebb. Utolsó, emlékezetes mérkőzésüket a kónyiakkal vívták meg, akik virágcsokorral kedveskedtek a győzteseknek. Ez az apró emberi gesztus, és persze a közös „szerelem”, a foci annyira összehozta a játékosokat, hogy az akkori csapattagok a mai napig találkoznak egymással.

A rábatamási focisták eltökélt célja, hogy megszerezzék a bajnokság ötödik-hetedik helyét.
Kovács Attila, a sportkört másfél éve vezető menedzser a játékosokat képesnek tartja erre, hisz a megyei harmadosztályban egyedülállóként 20-22 év az átlagéletkor. Az utánpótlás a helyi általános iskolából érkezik – jegyezte meg Kovács Attila, aki további kuriózumnak nevezte, hogy az állomány 95 százaléka helyi kötődésű. Rábatamási sportköre napjainkban egyetlen szakosztállyal működik: harmincöt igazolt labdarúgóval rendelkeznek. A megyei harmadosztály csornai csoportjában két csapattal képviseli a települést: a felnőttekkel és a tartalékosokkal.
Eredményeket csak összetartó csapattal lehet elérni, ezért a vezető minden erejével arra törekszik, hogy emberileg is közel hozza egymáshoz a játékosokat. Kovács Attila úgy érzi, hogy jó irányba haladnak, hisz a tavaszi szezon tizenkét mérkőzéséből csupán három alkalommal szenvedtek vereséget. A pálya környékén társadalmi munkában lefestették a korlátokat, felújították a kapukat, s a tevékenységből a fiúk maximálisan kivették a részüket. Az egyesület vezetője folyamatosan próbálkozik a pályázatokkal, s legutóbb másfél millió forintot nyert az MLSZ által meghirdetett projekten. A támogatásból felújítják a labdafogót, a kispadokat és a benti öltöző bútorzatát.

A szerdai Népsportban is megírták: Rábatamási - Győri Dózsa 1 : 0!
A játékosok nem Adidas mezben vonultak a pályára, hanem a helyi téeszben dolgozó asszonyok által varrt ruhákba. A 2013-ban 80 éves jubileumát ünneplő rábatamási sportegyesület tevékenysége Nagy Imre számára 1958-tól ismert, mert a pedagógus akkor került a községbe. Az iskola igazgatója sportkedvelőként és aktív szervezőként, valamint a felnőtt csapat edzőjeként tevékenykedett. Nagy Imre szerint a fiatalok akkoriban hasznos dolgokkal kötötték le magukat, mely a sportban is megmutatkozott. Az egykori tréner megjegyezte: kemény munkával jutottak fel a csúcsra, s ez nagy dicsőség volt az ezerháromszáz lakosú kis községnek. A bajnokság egyes fordulói nagy látogatottságnak örvendtek: a Csorna-Rábatamási meccseket kilencszázan is megnézték.

Hogy hányan nézték meg a Kleizer Károly szakkommentátor által tolmácsolt Rábatamási-Kóny meccset, arról nem rendelkezünk adattal, de annyit megtudtunk, hogy az öregfiúk a program zárásaként a helyi Huszár vendéglőben fehér asztal mellett emlékeztek a régi szép időkre, s amolyan „huszárosa
Beküldés dátuma: 2012. 07. 04.

Kapcsolódó hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play