Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Rábatamási iskolások wroclawi élményei

A májusi berlini célpont után idén ősszel huszonegy gyerek és tíz felnőtt kísérő látogatott a lengyel Wroclawba. Megérte az éjjeli utazással járó fáradtság, mert élményekkel gazdagodva tértek haza - jegyezte meg Pölöskei Lászlóné iskolaigazgató. Ha a közép-európai államra gondolunk, méltatlanul feledkezünk meg időnként  az Odera partján fekvő 600 ezer lakosú,  turisztikai szempontból is érdekes városról - fogalmazott a beszélgetőpartner. Az első találkozás alkalmával jól felszereltnek és tágasnak tűnt a lengyel iskola. A lakótelepi környezetben épült, szocreál stílusú, lapos tetős intézménybe közel 400 gyerek jár. Az étkezéssel nem volt gond, mert a kollégiumban elszállásolt mieink maguk készítették a vacsorát, így a hazai ízekhez szokott látogatók nem maradtak éhesek. Pölöskei Lászlóné mint mondta, azért megkóstolta a lengyel céklalevest és a nemzeti eledelnek számító pirogot. Utóbbi finom, bár kissé fűszeres - hangzott a megállapítás.
A rábatamási küldöttséget vendégül látó lengyelek bőséges programot állítottak össze a meghívottaknak: az ottani iskolai élet megfigyelése mellett   volt részük kalandparkban, sziklamászásban, valamint megnézték az ország legnagyobb állatkertjét és megcsodálták a környék látnivalóit.
A rábatamásiból érkező nyelvszakos tanár szakmai szempontból a következőket tapasztalta: a Balti-tenger partján fekvő államban a német tanítása háttérbe szorul, a fő idegen nyelv az angol. Gyereke válogatja náluk is, hogy milyen szinten sajátítják el a második nyelvet, mert bizony akadt olyan nebuló, aki kevésbé értette a szöveget. Pölöskei Lászlóné hozzátette: a néhány napos látogatás alkalmával nem volt lehetősége megismerni a lengyel iskola oktatási struktúráját. Annyi azért kiderült, hogy a diákok a hatodik osztály befejezése után tanultak tovább valamilyen középiskolában.
A rábatamási iskola igazgatója már járt Lengyelországban, de a második legnagyobb városba most utazott először. Mi az ami megragadta? A rengeteg kisebb-nagyobb sziget, a tömegközlekedést megkönnyítő híd, a sok szép templom. A rábaközi pedagógus szerint még ma is igaz a szólam: “Lengyel-magyar két jó barát”
Major Petra tanuló jól érezte magát Lengyelországban, de talán az a program tetszett neki a legjobban, amikor egész nap az iskolában tartózkodtak. Csoportonként más és más tanórán vehettek részt; Petra a rajzterembe került, ahol kreatív feladatot oldottak meg. A lengyel diákokkal való kommunikáció nehézkes volt, mert a németet tanuló magyar lányhoz folyamatosan angolul beszéltek. A nyolcadikas diák a rábatamási és a lengyel iskola között nem fedezett fel lényeges különbséget. Az órák után  elvegyültek a játékos iskolai sportrendezvényen, ki kosarazott, ki táncolt kedve szerint. Újdonsült barátaiktól emléktárgyakat is kaptak. Érdekes módon Varga Laura is a csütörtöki iskolai elfoglaltságot nevezte a legemlékezetesebbnek, de azért a kalandparki élmény is maradandó számára. Kevésbé bevállalós társai a kisebb pályát választották, de összességében mindenki jól szórakozott. Laurát is elvarázsolták a folyók és a hidak, valamint a régies épületek. A hetedikes diák angol nyelvtudását hasznosította Lengyelországban. Huszár Eszter kicsit elszomorodott, amikor a látogatás végén haza kellett indulniuk, de a sok-sok program felvidította őket. Izgalmasnak találta a hegymászást, a sziklák kerülgetését és a barlanglátogatást. Pápai Patrícia a városnézésen érezte magát a legjobban. Nagyon örült, amikor megtalálták az első kisméretű wroclawi törpét. A bronzból készült szobrokat a város legkülönbözőbb helyein rejtették el: van, amelyiket pizzaevés közben érték tetten, míg a másik egy bankautomatát “őrzött”vagy pincelejárónál állították fel. Mire a botanikus kerthez értek, többen elfáradtak, ezért oda nem mindenki ment be - mesélte a lány. Patrícia nem bánja, hogy megnézte a különleges növényvilágot. A rábatamási iskolás a  szerelmesek hídját biztos nem fogja elfelejteni és eltökélten kijelentette: biztos vissza fog látogatni Lengyelországba, s még az sem lehetetlen, hogy ő is elhelyez egy szívbe zárt lakatot a mementónál.
Pölöskei Lászlóné zárásul elmondta, hogy a Comenius program több távoli országba való utazást is lehetővé tenne számukra, de a rábatamási diákok ezeken már nem vesznek részt. A projekt zárásaként jövőre még egy norvég út vár a tanulókra.
Beküldés dátuma: 2010. 11. 09.

Kapcsolódó hírek

További hírek