Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Rábatamási osztrák testvériskolája gyűjtött a devecseri károsultak javára

Az osztrák településről 57 gyermek és 8 pedagógus érkezett a rábaközi testvérintézménybe, hogy átadják adományukat. A helyiek egésznapos programmal kedveskedtek vendégeiknek, és fogadták a devecseri küldöttséget, köztük négy diákot és az iskola igazgatóhelyettesét.
Helga Höller, a bécsi oktatási intézmény igazgatója elmondta: mivel régóta ismerik a magyar testvériskola tanulóit és pedagógusait, elhatározták, hogy a  segítenek a magyar családokon. Az osztrák vendég elárulta, hogy máskor is adakoztak már, de az ő iskolájukba is járnak szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek, ezért ilyen akciót viszonylag ritkábban szerveznek.
Pölöskei Lászlóné, a rábatamási iskola igazgatója megköszönte ausztriai kollégáinak a segítségét, valamint azt, hogy vállalták az ezzel járó terheket. Egyébként az interneten nézett körül, hogy eldöntse, melyik iskolát ajánlja az iszapkatasztrófával súlytott környékről a segítségét felajánló bécsieknek. Így esett a választás a devecseri Gárdonyi Géza Általános Iskolára, mely közvetlenül a várkert mellett épült fel, ezért a diákok az ablakokból nézték végig, hogy mindent ellep a vörös massza.  - Devecserben az alsó tagozatosok épületének a lábazatáig jött fel az iszap, ezért a gyerekeket amilyen gyorsan csak lehetett, felmenekítettük a magasabban lévő ún.nagy iskolába, és így láhatták az iszapáradatot - mesélte Mayer Gábor igazgatóhelyettes. Még jó, hogy a diákok nagy része az intézményben tartózkodott, mert így kevés gyereket ért a lúgus anyag hatása - fűzte hozzá a devecseri tanár. A diákokat tanáruk figyelmeztette, hogy menjenek fel gyorsan az épület felső szintjére, akiknek  fogalmuk sem volt az udvarra beömlő anyagról. A gyerekek még hazajutottak valahogy, de persze másnap már nem mentek iskolába, és később is a közeli Somlószőlősre jártak át tanulni. A Rábatamásiban nyilatkozó diáklány családját közvetlenül nem érintette a katasztrófa, de több osztálytársa otthonát elvitte az ár.
Mayer Gábor megemlítette, hogy az első időben különösen nehéz volt feldolgozni a történteket, és a szülők annyira féltették gyermekeieket, hogy nem engedték el őket a közösségi rendezvényekre. Pszichológus segített abban, hogy képesek legyenek folytatni a mindennapokat, és lassan rendeződnek a dolgok. A pedagógus szerint példaértékű az a hozzáállás, ahogy hazánk lakossága megmozdult a katasztrófa hírére.
Beküldés dátuma: 2011. 01. 19.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés