Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Ragaszkodnak egymáshoz az anyaországi és külhoni családok

2000-ben négy rábaközi település írt alá testvérmegállapodást egy-egy erdélyi faluval: Beled Ákosfalvával, Vásárosfalu Székelyvajával, Edve Nyárádszentbenedekkel, Dénesfa pedig Harasztkerékkel. A kötődés azóta egyre erősebb a magyarországi és a székelyföldi falvak, illetve az ott élő családok között, melyek tagjai évente, kétévente látogatják egymást. A többség a személyes találkozót úgy oldja meg, hogy váltott esztendőben hol az egyik, hol a másik településről indítanak buszjáratot barátaikhoz. Idén negyvenegy utas szállt fel a Vásárosfalun menetkészen várakozó járműre, s néhányan az útba eső településeken csatlakoztak a társasághoz. A beledi, a vásárosfalui és a rábakecöli családok közül többen nem először vállalkoztak erre a hosszú, de megindítóan szép ötnapos utazásra, de olyan is volt, aki most fedezte fel magának ezt a csodálatos országot.
– Dél körül értük el a határt, és Nagyváradon csatlakozott hozzánk az ottani idegenvezető. Megnéztük a város főbb nevezetességeit, a székesegyházat és a református templomot. Útunk innen a Király-hágóhoz, majd Kolozsvárra vezetett. Az első nap végén Torockón szálltunk meg, mely csodálatos „ékszerdoboza” Erdélynek, hasonlóan a mi Hollókőnkhöz – mesélte Tompáné Balogh Mária.  Műemléki védettséget élvező házak sorakoznak a völgyben megbújó kis falu rendezett főutcáján. Beled polgármestere hozzátette: nem aszfaltozott utakat kell elképzelni, hanem ahogy azt a természet „otthagyta”, és a hegységből csordogáló kristálytiszta forrás vizében mossák tisztára a kelmét a lányok és az asszonyok. A gyönyörű látványtól elvarázsolt utasok nyolc család erre a célra kialakított szobáiban pihenhettek meg.

Az idegenforgalomban részt vevő családok nem a konkurenciát látják egymásban, hanem együttműködnek a közös cél érdekében.
Tompáné Balogh Mária példaértékűnek nevezte azt, ahogy megszervezik az ottani falusi vendéglátást, mert a kapcsolattartó – aki maga is legalább ötven turistát képes fogadni –, úgy osztja el az utasokat, hogy mindekihez egyformán jussanak. Az étkeztetést saját, központi panziójában oldja meg. Az ottani miliőhöz illő, szépen berendezett szálláshelyen a Rábaközből érkezett vendégek kényelmesen feltöltődhettek az út folytatására. A Torockói-hegységben magasodó Székelykő és Ordaskő sziklavonulata leírhatatlan látványt nyújtott, ezért szinte szavakba sem lehet foglalni.

Az ötnapos utazás további izgalmairól és az erdélyiekkel való találkozásról televíziónk további beszámolót közöl, de rögtön idekívánkozik, hogy Beled, Edve és Vásárosfalu idén nyáron Ákosfalváról fogadott csoportot: húsz iskolás, négy pedagógus és két sofőr érkezett. A helyiek jobbnál jobb programokkal gondoskodnak az erdélyi vendégek szórakoztatásáról, akik bejárják a környék legszebb tájait.
Beküldés dátuma: 2012. 07. 11.

Kapcsolódó hírek

További hírek