Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Rendhagyó irodalomóra a szavak mágikus erejéről

Kiss Kálmán nyugdíjas pedagógus  Nagy László sorai közt is felfedezte az áldozatos tetteket bemutató metaforikus képeket. Az előadó az 1925-ben született Kossuth-díjas magyar költő, műfordító sűrített gondolatait elemezte, benne a csapongó, tüzes ódákat, az eszmények magasába repítő és szenvedélyt sugárzó szerelmes verseket, a hitet és reményt adó, az akkori idők erkölcsi bomlására problémamegoldást kereső ember sorsát beszélte el, aki elkülönült a társadalomtól, s mintegy verseiben bujdokolva fordult el az őt meg nem értő és méltányoló kortársaktól.
Kiss Kálmán teljes mértékig azonosul Nagy László eszméjével, mely szerint a költészet lényege az erkölcsi tartás, viszont a posztmodern alkotásokat kevésbé értékeli. Úgy véli, ezekből hiányzik a mondanivaló, s a fiatal poéták a nyelvvel csak játszadoznak, vagy inkább roncsolják, tépdesik, más műveit saját nevük alatt futtatják. Parti Nagy Lajos megemlegetése után Varró Dani “fura képződményei” következtek. A csornai Hunyadiban rendhagyó irodalomórát tartó volt pedagógus a nyelvvel való “szórakozást”ma menő foglalatosságnak tartja, s cinikusnak tűnő hangon odaszúrta: ráadásul Dani el is tartja magát belőle. Akár súlyos kritikának is felfogható, ahogy a felszólaló Varró Dániel munkásságát illette, mert róla úgy tartja, hogy nem tesz mást, mint a régi költők ruháit ölti magára, majd  abban illeg-billeg közönsége előtt. Diák legyen a talpán, aki Kiss Kálmán élces, bíráló hangvétele után el tudta dönteni, vajon dicséretnek szánta-e a következőket (talán annak is, meg nem is): az 1977-ben született Szépírók Társaságának tagja, az ifjú Varró titán, minden versformát ismer, s minden stílust kitűnően alkalmaz. - No hát kérem, ilyen vicces, vidám lett mára a magyar költészet - hangzott a némileg finomított, de az előbbiekhez illeszkedő kétértelmű zárógondolat.
Kiss Kálmán amolyan költőfélének mutatta be magát, akinek hobbija és szenvedélye a lírai sorok népszerűsítése. A teret és az időt tekintve nem kényes, mert a legkülönbözőbb helyeken - kocsmákban, klubokban, könyvtárakban, rock-koncerteken - felbukkan, hogy elhitesse az emberekkel a költészet szépségét, erejét és ma is létező hatalmát. A beszélgetőpartner hiányolja a Nagy Lászlóhoz hasonló nagyságokat a kortárs irodalomban. Úgy gondolja, a mai kor társadalma nyersebb ingerekre vágyik, krimire, horrorra és akcióra, és a költészet ilyen közegben elrejtezve létezik. - A modern vers kétes messzeségekbe tévedt, ott rébuszos alakot öltött, s valamikor le is alacsonyodott, de én hiszem, hogy mint a bibliai tékozló fiú a szülői házhoz,  eredeti alakjában visszatér hozzánk - öntött formát gondolatainak a nyilatkozó. A nyugdíjas irodalomtanár megfogalmazta, hogy mi a költészet feladata. Nagy Lászlót segítségül híva: az emberi fenség képviselete az egyre alantasabb világban.
Beküldés dátuma: 2010. 11. 03.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play