Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Rendőrségi bemutató és előadás a kapuvári óvodásoknak

Ki a rendőr? Mire jó a rendőr? – az egyszerűnek tűnő kérdések a kapuvári házhelyi óvodában hangoztak el, mert a kicsiknek mindent meg kell magyarázni. A fogadókészséggel nem volt probléma, hiszen tátott szájjal figyelték a bemutatóval egybekötött előadást.

Izgalmas délelőttje volt nemrég a kapuvári Király-tó Óvodába járó gyerekeknek, akik sok hasznos tanácsot kaptak az Ovi–Zsaru program keretében. Varga András rendőr hadnagy csupa érdekes tárgyat hozott magával, ráadásul rendőrautóval parkolt a házhelyi óvoda udvarában. Mielőtt a gyerekek kimentek volna megnézni, látatlanban elmondták, hogy milyen színű a jármű. A jelzések és a sziréna fontos eligazodási pont a kicsiknek, akik ha bajba kerülnek, rögtön tudják, hogy melyik autóstól számíthatnak segítségre. A szirénázó rendőrautótól már csak a golyóálló mellény vonzotta jobban az óvodásokat.

A gyerekek megismerkedtek az egyenruha formájával és színével, a rajta lévő jelvényekkel és váll-lapokkal. A tányérsapka jellegzetes formája miatt a többüknek ismerős volt már. A szolgálati nyakkendő viszont meglepte a bemutatón részt vevő lányokat és fiukat, mert még sosem látták élőben, hogy miként lehet egyetlen mozdulattal eltávolítani a tépőzáras ruhadarabot. A bilincstől a csoportnak még a lélegzete is elállt. Az önként jelentkező Füzi Balázsnak különleges élményben volt része, amikor eljátszhatta a bűnöző szerepét, ezért mindkét csuklóján „karperec” kattant. Varga András mielőtt a pisztoly használatáról beszélt, az óvónőknek is megmutatta az üres tárral rendelkező fegyvert. A rendőr hadnagy elmagyarázta az óvodásoknak, hogy a valóságban másképp működik, mint ahogy esetleg a filmekben látták, hiszen szigorú szabályok vonatkoznak a fegyverhasználatra.
– Ki az a rendőr? – kérdezte a hadnagy. – Én tudom – kiabálta be egy kisgyermek. – Az, aki elfogja a bűnözőket. – Aki szeszes italt iszik vezetést előtt, azt is megbünteti, a gyorshajtókat pedig megállítják – jött a következő „profi” válasz. Az ovisok megemlítették a forgalomirányító és az utcán járőröző rendőrt is. Abban valamennyien egyetértettek, hogy be kell zárni a lakásajtót, különösen, ha egyedül vannak otthon. Kapuvári Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának bűnmegelőzési előadója felajánlotta az óvodának, hogy fogadják őket a kapitányságon, hiszen még sok megbeszélni valójuk lehet. Többek között a gyerekeket fel kell készíteni a legfontosabb dolgokra: Tudniuk kell, hogy viselkedjenek, ha véletlenül egyedül maradnak otthon. Gondoljanak arra, hogy nem szabad szóba állni az őket leszólító idegenekkel, de az alapvető közlekedési szabályokat is korán meg kell tanulniuk.

Beküldés dátuma: 2015. 03. 25.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés