Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Repülőmodellezők Pásztori határában

Nagy István, a pásztori repülőmodellező baráti társaság tagja három-négy esztendeje foglalkozik ezzel a tevékenységgel. Televíziónknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a legkisebb elektromostól a komolyabb benzinmotorral hajtott modellekig minden megtalálható az eszköztárukban. Előbbi vezérlőelektronikával működtetett típus könnyű EPP-habanyagból készül. Az eszközök irányítása egyébként teljesen megegyezik a minta alapjául szolgáló repülők elvi működtetésével, ezért a kormány, a futómű, a hajtórendszer kezelése sok felelősséget kíván. Azonkívül, hogy meghibásodhat a technika, a vezető is hibázhat, ezért a modellező alapos körültekintésre hívta fel a figyelmét a hobbival most ismerkedőknek. Különösebb életkori határt nem szabtak a repülőmodellezésnek, ezért az alapvető kormánymozdulatok és a légtér ismeretének birtokában akár hat-nyolc esztendős gyerekek is elkezdhetik az egyszerűbb gépekkel, később pedig átválthatnak a gyorsabb felemelkedő típusokra. A műrepülő, a vitorlázó és az ún.habgép sebessége természetesen nem azonos, a kisebbek 10 - 15 km/órával szállnak, de  az erősebb építésű modellek akár a 100 - 150 km/órát is elérhetik. Nagy István kifejtette, hogy miként lehet hozzájutni a berendezésekhez: készre szerelt modell vásárlásával vagy pedig a majdnem teljesen összeállított repülőhöz csak a vezérsíkot, a főszárnyat és a hajtómotort kell hozzáépíteni.
Extra 300-as elektromos műrepülőgép mindenféle figurára képes. A vitorlázót másik robbanómotoros vontatja fel, amit bármikor le lehet  oldani róla, és onnantól kezdve úgy viselkedik, mint egy igazi repülő - magyarázta a modellező. A széljárást kihasználva viszonylag sokáig lehet vele a levegőben maradni, és ezt követően leszállni. A harmadik gép, amit ismerősünk elhozott a bemutatóra, már nagyobb teljesítményű motorral és akkumulátorral készült, ezért tíz-tizenöt perc repülési időre is képes. Ez a típus még jobban megközelíti a valódi jármű aerodinamikai tulajdonságait.
A Pásztoriban megrendezett repülős találkozó a gépek felszállásán túl jó alkalom arra, hogy baráti eszmecserét folytassanak egymással az azonos hobbi köré csoportosulók. A község önkormányzata és a hobbisták kapcsolata az egyik falunap alkalmával indult, amikor Roncs Gábor polgármester felajánlotta  a társaságnak a területet. Időközben újabb modellezők csatlakoztak a közösséghez Kónyból, Csornáról, Farádról, Répcelakról, Szombathelyről, Győrből és Fertőd környékéről, így mára tíz-tizenöt állandó taggal rendelkeznek. - Szívesen látunk mindenkit a reptéren. Hétvégente, amikor az időjárás is engedi (csapadék és szélmentes időben), a csapatunkból valaki kint van a szabadban, ezért nyugodtan jöhetnek hozzánk az érdeklődők, örömmel fogadjuk őket - tette hozzá az előbbiekhez Nagy István.
Beküldés dátuma: 2010. 08. 04.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Krisztus Urunknak áldott születésén: Advent Kapuváron

  Elérkezett a várakozás ünnepének első vasárnapja, amikor országszerte meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorún.

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

Hirdetés
DANUBIUS play