Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Sasok nyOmán az Arab-félszigeten, Ománban

A csornai származású Kozma László Ománt, mint úticélt mindenkinek bátran ajánlja, mert szerinte teljesen biztonságos: két hetes kint tartózkodásuk idején egyetlen atrocitás sem érte őket. Hivatásos természetvédő barátja és saját ismeretségi köréből összesen hatan (két nő és négy férfi) vettek részt a túrán. A repülő Zürichen keresztül, Dubait érintve szállt le a fővárosban, Maszkatban. A társaságból hárman foglalkoznak komolyabban a madárvilággal, a többiek inkább érdeklődnek a természet iránt. Sajnos egy napot a járatok pontatlansága miatt elvesztettek, mert lekésték a csatlakozásokat.
A távcsövekkel, fényképezőgépekkel és videokamerákkal alaposan felszerelkezett társaság november végétől december közepéig szemlélte a ragadozó madarakat. Mivel a szárnyasok állandó mozgásban vannak, bizonyos területeken több napot is eltöltöttek. Először az egyes fajokat azonosították be, majd bevetették a képrögzítő eszközöket. A térségre különösen jellemzőek nagy testű sasok, köztük a hazánkban is előforduló parlagi sas. Nálunk a vadászlobbi miatt sajnos nagyobb veszélynek vannak kitéve az állatok, Ománban viszont közömbösek az emberek a ragadozók iránt. A sivatagos országban rengeteg a bányagödrökbe szórt hulladékhalom, amelyek környékén akár 15-20 méter közelségből is meg lehet figyelni a madarakat. Errefele teljesen ismeretlen a szelektív szemétgyűjtés, sőt, sokan a kidobott lomok és állattetemek válogatásából élnek. A túra egyharmadát a jemeni határtól nem messze lévő, télen is harminc fok körüli hőmérsékletű Salálahnál töltötték a magyarok, ahol több száz madarat számoltak meg egyetlen szeméttelepen. Ezek nagy része 2 méter szárnyfesztávolságú pusztai sas volt, de parlagi és fekete sas fiatalabb példányai is előfordultak.

A magyarok bérelt járművükkel több mint négyezer kilométert tettek meg az ország hossztengelye mentén épül kifogástalan autóutakon, hogy rögzítsék megfigyeléseiket. Az arab országban a benzint vízáron (60 Ft/liter) kínálják, ezért a nagy terepjárókat is könnyedén teletankolták, és mint az interjúból kiderült, az élelmiszer sem drága. A félsziget déli részén élő helyiek nem nagyon találkoznak turistákkal, de csodák csodája, a kérdezősködők  legtöbbje hazánk nevét hallva még azt is  tudta, hogy Budapest a fővárosa. Ománban az emberek egyre felvilágosultabbak, és a fiatalabb generáció közül sokan beszélik az angol nyelvet. Sorra nyílnak a nagy bevásárlóközpontok, ezért csak elvétve találni eredeti, csak erre a tájra jellemző ételeket; helyette csomagolt áruk roskadoznak a polcokon. A természetvédelmi mérnök megjegyezte: ha ilyen ütemben fejlődik az infrastruktúra, lehet, hogy pár év múlva már itt sem találnak ekkora madárpopulációt. Az ember által érintetlen homokos tengerpart szinte tobzódik az állat- és növényvilágtól, mert az arabok nem szeretnek fürdeni, ezért náluk egyáltalán nincs strand.

Kozma László élménybeszámolója után az utómunkálatokat is megemlítette: a neheze még hátravan, mert a több mint tízezer fotót ezután kell feldolgozni. Mindenkinek más és más dolog jelenti az értéket, nekik, madarakhoz értőknek óriási dolog, egy világviszonylatban is ritkaságnak számító amuri vércse megpillantása. A több hetes ománi túra tapasztalatai nem fognak elveszni, mert „Sasok nyOmán” fantázianéven előadás anyaga is készül belőle. A madarakkal foglalkozó szakemberek országos rendezvényeiken fogják mindezt közkinccsé tenni, és ha igény lesz rá, akár iskolákban is bemutatják a gazdag fotó, valamint adatgyűjteményt.
Beküldés dátuma: 2013. 02. 13.

Kapcsolódó hírek

  • Idősek napi ünnepség Csornán

    A fiatalabb nemzedékek feladata, hogy az időseknek olyan életkörülményeket biztosítsanak, melyek lehetővé teszik számukra az öregkorhoz méltó derűs életet, és nem csupán az idősek napján, hanem az év minden napján, mert megérdemlik azt a törődést, ami jár nekik.

További hírek