Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Se szeri, se száma a beledi fejlesztéseknek

– Reméljük, sokáig fogjuk használni – fűzte hozzá Major Jenő, amikor a Rábaközi Televízió kamerája előtt mutatta be a folyamatban lévő, illetve végéhez érő legújabb beledi beruházásokat. A polgármester büszkén kalauzolta munkatársunkat a város különböző pontjaira, ahol szemmel láthatóan haladnak a munkálatokkal.

Több mint három hónapja kezdődött a beledi művelődési ház felújítása, mely magában foglalja az épület teljes beburkolását, tehát az oldalsó szigetelését, valamint a tetőszigetelést is. Ezen túlmenően a lapostető víz elleni szigetelését is megoldják. Ennek köszönhetően remélik, hogy többet nem fog beázni a sokszor problémát okozó lapostető. Mindezeken túl a szigeteléstől jelentős energiamegtakarításra számítanak a gázszámlában – szögezte le Major Jenő.
Kicsit sajnálják, hogy a szigetelés miatt nem látszik majd a negyven évvel ezelőtti téglaburkolat, mely egyébként helyi alapanyagból készült. A polgármester megelégedéssel nyugtázta, hogy az emberek többségének tetszik a művelődési ház új megjelenése, arculata.
Más településektől ellesve az ötletet, külső állandó színpadot építettek az épület keleti oldalára. Évek óta ez a terület a pünkösdi fesztivál helyszíne, és így az állandó színpad lehetőségével Major Jenő reméli, hogy az év többi részében is programokkal telik meg a „pünkösdi udvar”.
A városvezető megköszönve a kivitelezők precíz munkáját, megemlíti, hogy még hátravan az épület második szintjének rendbetétele. Tavaly elkészült ugyan ott is a fűtés-korszerűsítés, de ezen túlmenően még a villanyhálózat felújítását, festést, valamint a padozat felújítását kell elvégezni.
Major Jenő abban bízik, legkésőbb jövőre befejeződnek a munkálatok és legalább harminc évre megoldódik a több száz négyzetméteres épület rendbetétele. – Már most nagy a kihasználtsága a művelődési háznak, hiszen a közösségi programok fő színtere, mely állandó helyet biztosít a városi rendezvényeknek, szakköröknek, foglalkozásoknak, valamint a civil szervezetek által kezdeményezett programoknak, de a művészeti iskolák is itt tartják meg a tanórán kívüli foglalkozásaikat.

Major Jenő elmondta, hogy 2011/2012-ben került sor a közel 90 esztendős óvodaépület külső felújítására, 2018-ban pedig belső munkálatokat végeztek: létrehozták a bölcsődét és az épület egyik szárnya teljesen megújult, mellyel egy időben elkészült a tornaszoba és a negyedik csoportszoba is. Utóbbi helyiséget idén szeptemberben lakták be a gyerekek.
A polgármester megemlítette, hogy jó tíz éve történt felújítás során elmaradt a tetőszerkezet rendbe tétele, ezért idén törleszti ezt az adósságát a város. Beled önkormányzata a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Közgyűléssel együttműködve uniós pályázati forrást nyert, melynek köszönhetően korszerűsítik az óvodaépület tetőszerkezetét. A héjazatcsere során tetőfólia kerül a cserepek alá, így is biztosítva az épület szigetelését, valamint a homlokzati rész is megújul.
A támogatásból akadálymentesített parkolót építenek, így a mozgásukban korlátozottak is könnyen megközelíthetik az intézményt, ahol a mai előírásoknak megfelelő akadálymentes mellékhelyiséget hoznak létre.
A kedvező időjárás eddig lehetővé tette a munkavégzést, ezért a városvezető abban bízik, hogy a kitűzött határidőre, vagyis 2023. november 30-ára elkészül a beruházás.

Az Arany János utca a közel 30 éve történt csatornaépítést kb. 10 évvel követve került felújításra. A csatorna nyomvonala azonban így is sok helyen megsüllyedt, így már nagyon aktuális volt az ismételt burkolatfelújítás. A munkálatokkal azonban megvárták az ivóvíz-gerincvezeték és a házi bekötések cseréjét, hogy ezen munkálatok később ne rontsák le az elkészült út minőségét. A polgármester megjegyezte, hogy az elkészült burkolat nagyon jó minőségű lett, és az eredetihez képest közel egy méterrel szélesebb. – Jó érzés végignézni az úton, illetve utcán, mely így a néhány éve felújított járdával együtt biztonságosan használható – tette hozzá a városvezető.

Beküldés dátuma: 2023. 10. 25.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés