Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Se szeri, se száma a beledi felújításoknak

Major Jenő úgy gondolja, hogy az idei év már folyamatban levő, illetve várható beruházásai kiemelkedőek Beled „újkori történetében”, és bár vannak nyilván szkeptikusok is, bízik benne, hogy a lakosság többségének is ez a véleménye.

Beledben olyan stádiumba jutottak a pályázati előkészületek, hogy a polgármester szerint már érdemes a nyilvánosságot is tájékoztatni a megkezdett beruházásokról. Városszerte számtalan helyen folynak a munkálatok, és a hamarosan beinduló új projektekkel már egy időben, hét helyszínen zajlanak jelentősebb munkálatok. 

Gőzerővel készül a városházán az uniós forrásból megvalósuló energiahatékonysági fejlesztés, mely a konyha felújításával együtt 120 millió forintba kerül. Az épület külső megjelenése nem fog változni, de 12 cm vastag szigetelőanyaggal fedik be, melyre új vakolat kerül. Ezenkívül a fűtéskorszerűsítéssel modern kazánt és radiátorokat helyeznek el az épületben, s még a padlásteret is leszigetelik. A tervek szerint október 31-ére befejeződnek a munkálatok. A városvezető abban bízik, hogy a külső megjelenésen kívül a fűtésszámlán is tapasztalhatják a beruházás hasznosságát. Ugyanez vonatkozik a napközi otthonos konyhára is, amely ha nem készül el szeptemberre, úgy az ideiglenes helyszínű konyha mellett az étkezést is ugyanott kell majd megoldaniuk a munkálatok befejezéséig – jegyezte meg Major Jenő. 

Nem volt könnyű kivitelezőt találni a Pacsirta utca aszfaltozására mindamellett, hogy az útépítés négyzetméter ára a tavalyi évhez viszonyítva is mintegy 30 százalékkal drágult.

Már megkezdődtek az uniós pályázaton nyertes kerékpárút kivitelezési munkálatai a Kis-Rába hídtól az Organo-Pet Kft.-ig. Sajnos itt is hasonló a helyzet, mert a két és fél éve kalkulált pályázati összeghez képest 40 százalékkal magasabb áron vállalta el a kivitelező cég a 850 méter hosszú útépítést. Mindebből az következik, hogy a városnak ismét a „zsebébe kell nyúlnia”.

Beledben 40-50 éve épült járdák felújítását kezdték el a tavalyi évben, elsőként a vicai Fő utca járdacseréjével. Idén kerül sorra a Ciráki, a Szabadság és a Béke utca, a füzi részen a viszonylag nagy forgalmat lebonyolító Rácz köz járdája, továbbá a Vörösmarty utca első szakasza.

Utolsó stádiumához érkezett az „őstermelői piac” nevű projekt alatt elkészült térkialakítás. Tulajdonképpen már csak a díszvilágítás és utcabútorok elhelyezése van hátra. – A tér már sokak szerint így is tetszetős a számtalan gyönyörű növény beültetéssel – fűzte hozzá Major Jenő, aki abban bízik, hogy nemcsak piactérként, hanem egyfajta közösségi térként is tud funkcionálni, vagy a hétköznapokban csak egyszerűen sétára, pihenésre, nézelődésre. 

Rövidesen megkezdődik, és remélhetőleg szeptember végére be is fejeződik a gyógyszertár és az orvosi rendelő előtti tér 13 millió forintnyi önerőből történő rendbe tétele. Teljes megújulás várható az ezer négyzetméternyi területen. A beruházás magában foglalja a parkolóhelyek megduplázását, és az ily módon lecsökkent zöldterület – az építkezés igényességéhez illeszkedően – hasonlóan esztétikusan lesz kialakítva. 

Örömteli, hogy az önkormányzat hatáskörén kívül terjedő objektumok is megújulásra kerülnek. Ilyen például az iskola két épülete, amelynek kivitelezéséhez a működtető és fenntartó Soproni Tankerületi Központ mintegy 140 millió forintot nyert uniós pályázaton. Úgyszintén mindkét egyház nyertes pályázatot tudhat magáénak templomaik felújítására. Mindezen építkezéseket a helyi egyházközségek, illetve a katolikus egyház esetében a püspökség koordinálásával végzik. Megemlítendő még az egykori Áfész ABC-jének teljes körű felújítása, amely a tervek szerint július 12-én fog megnyílni és már most láthatóan megfelel a 21. századi körülményeknek.

Beküldés dátuma: 2018. 07. 04.

Kapcsolódó hírek

További hírek