Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Soha nem látott gigaprodukció Csornán

A Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület elnöke maga is katona, de Grubits Róbertnek a rendező szerep jutott „A csornai csata 1849" elnevezésű hadijátékon. A huszárok a csornai önkormányzat megbízásából elevenítették fel az egykori tüzérség, lovasság és gyalogság bevetésével zajló ütközetet. A főhadnagy elmondta, hogy milyen nagy munkával jártak az előkészületek, hiszen csapatán kívül tizennégy hagyományőrző egyesület képviselő jelentek meg a csornai bemutatón. A teljesség igénye nélkül: a mogyoródi, a székesfehérvári és a váci huszárok, a szolnoki, a veresegyházi és a szombathelyi gyalogosok, a dabasi és a pápai tüzérség. Az előadás színvonalát emelte a bogyoszlói néptáncegyüttes, illetve a helyi általános iskolásokból szervezett kórus. A másfél órás produkcióban a statiszta szerepét szintén a csornaiak játszották el. A szabadságharc utolsó győztes csatáját történelmi forrásokra hagyatkozva, hiteles formában elevenítették fel – tudtuk meg a parancsnoktól.
Grubits Róbert szerint a csornai csatamezőn véghez vitt haditett az akkor élők számára példaként szolgált, de minta kell, hogy legyen a mai embereknek is, hiszen lassan eltűnnek alapvető értékeink, mint például az adott szó hitelessége
Beküldés dátuma: 2013. 07. 03.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Krisztus Urunknak áldott születésén: Advent Kapuváron

  Elérkezett a várakozás ünnepének első vasárnapja, amikor országszerte meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorún.

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

Hirdetés
DANUBIUS play