Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Sok helyütt még szalmával pörzsölik a disznót

Vásárosfaluban tíz évvel ezelőtt tartották az első hagyományőrző disznóölést, ami abból áll, hogy szalmával pörzsölik az állatot. A polgármester délutáni köszöntője után zenés-táncos mulatsággal folytatódott az idei program.

– A mai alkalommal több meglepetéssel készültünk a lakosságnak. A hagyományoktól eltérően a tűzoltó egyesület vállalta a disznóölést, hentes ismerősöm pedig biztosította a kolbásznak való húst – számolt be a fejleményekről Molnár Sándor. A polgármester szerint a verseny minden résztvevője nyertesnek érezhette magát, és a közönség is jól járt, mert megkóstolhatták a helyben készült finomságokat. A zsűrizést a falu erdélyi barátai, a szárföldi polgármester, valamint a Kapuvárért Egyesület szakavatott kóstolója vállalta.
Tompáné Balogh Mária elmondta, hogy a kora reggel szétszedett disznót helyben fogyasztották el, illetve az esti bálon a pecsenyét és a kolbászt ették meg. – Idén először hirdettük meg a kolbásztöltő versenyt, és nagy örömünkre tizenegy csapat jelentkezett. A versenyzők csapatonként 5 kg húst kaptak, a fűszerekről pedig mindenki maga gondoskodott. Vendégeink között voltak határon túliak, akik Erdélyből, a Felvidékről és Kárpátaljáról érkeztek – fogalmazott a Linkó Faluház vezetője.
Nagy Miklós István a Maros megyei Székelyvajáról érkezett a vásárosfalui disznóölésre. A rábaközi településsel 2000-ben kezdődött a kapcsolata. – Vendégül láttuk az itteni küldöttséget a Bucsin-tetőn és és elkísértük őket Korondra, ahol Tompánénak megtetszett egy székelykapu és mondta, hogy milyen jó lenne egy a Linkó Faluház és a tejcsárda közé is – mesélte az erdélyi vendég, aki a fiával és egy ottani munkással elkészítette a hagyományos székelykaput. Azóta elmélyült a testvérkapcsolat a települések között: az egyik évben a rábaköziek utaznak Erdélybe, a következő esztendőben pedig a székelyvajaiak teszik tiszteletüket Vásárosfaluban.

Beküldés dátuma: 2018. 03. 12.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play