Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Sokáig hallgatni kellett a fájdalomról

Dr. Horváth Lóránt Ödön azon korosztály tagjai közé tartozik, akik a két világháború között látták meg a napvilágot. A prépost prelátus úgy gondolja, hogy nekik igazi nemzeti nevelésben volt részük, ezért mindig megemlékeztek a Nagy Magyarországról. 1938-ban mint a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium volt diákja ünnepelte társaival a szombathelyi főtéren, hogy a Felvidék egy részét visszakaptuk. Ha már nem lehet a teljes Kárpát-medencét az eredeti formájában helyreállítani, de némi igazságtételnek fogták fel a következő esztendőkben Erdély és Délvidék egy részének visszacsatolását. – Ez ivódott a szívembe, lelkembe: Nagy volt Magyarország, majd kicsi lett, s mindig a nagyhatalmak játékszere. Igazságtalan, hogy mind területében, mind népességében megcsonkították – mondta a nyugalmazott apát, aki átélte azokat az időket is, amikor a párizsi békeszerződéssel nemcsak megerősítették a diktátumot, hanem az akkori Csehszlovákia további falvakat kapott, hogy lakói átkerüljenek a Duna másik oldalára. A kommunisták hatalomra kerülése után pedig tilos volt még beszélni is Trianonról, és egyenesen hallgatni kellett róla. Az 1945 után született generáció megint nem adhatta tovább azt valódi nemzettudatot, amely hozzátartozik Magyarország történetéhez. A rendszerváltást követően ez a felfogás szerencsére megváltozott, és a prépost prelátus szerint igenis fel kell eleveníteni a régi eseményeket, és minden magyar embernek meg kell emlékezni az 1920. június 4-i veszteségről. A régi dolgokat visszaállítani nem lehet, de ha a fiatalság tanulja a történelmet, meg kell hogy ismerje a magyarság nagy fájdalmát. Dr. Horváth Lóránt Ödön úgy gondolja, hogy a régi határokat erőszakkal visszaállítani nem lehet, de helyesli a megemlékezéseket. Annyit tudunk tenni, hogy büszkén vállaljuk magyarságunkat akár Szlovákiában, akár Romániában vagy Szerbiában, mert bárhol is élünk, összetartozunk.
Beküldés dátuma: 2012. 06. 13.

Kapcsolódó hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play