Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Stabil működés, átgondolt fejlesztés jellemzi a kapuvári költségvetést

A polgármesteri hivatal és az önkormányzat számára egyaránt legfontosabb a város és az intézmények működésének zavartalan biztosítása, így a többi tétel csak ezután következik: például a kisebb horderejű fejlesztések vagy a nagyobb beruházások.

A képviselő-testület tagjai könnyebb és nehezebb feladatokkal is megbirkóznak mandátumuk lejártáig, de talán az egyik legfontosabb az adott év költségvetésének összeállítása, hiszen azon áll vagy bukik a város gazdálkodása. Kapuvárt az utóbbi eset sosem veszélyeztette, mert mindig használható büdzsét sikerült elfogadniuk. A „jusson is, maradjon is” elv alapján taktikáznak a számokkal, ami a Kapuvár nagyságrendű település esetében rengeteg egyeztetést jelent, nem beszélve arról, hogy a város költségvetése szabja meg az intézmények mérlegének eszköz és forrás oldalát is.
Hámori György leszögezte: A tavalyi évhez hasonlósan, idén is biztonságosan működtethető a város. Nincs az a pénz, amit ne lehetne elkölteni, hiszen mindennél van még jobb, de mégis csak a meglévő keretből kell gazdálkodni. A költségvetést két részre kell bontanunk. Legfontosabb a működtetés, a másik pedig a fejlesztéssel kapcsolatos kiadások. Az utóbbira szánt tartalékokat át lehet csoportosítani a működésre, fordítva viszont nem alkalmazható – magyarázta a polgármester.

A számok nyelvére lefordítva: 2016 kiadási főösszege 2 milliárd 120 millió forint. A képviselő-testület vita nélkül elfogadta, hogy csak akkor indulhat fejlesztés a városban, ha megvan az anyagi fedezete is.
– Szeretnénk folytatni az járdafelújítási programot, mely tavaly év végére a visszájára fordult, mert annyian igényelték, hogy nem volt könnyű előteremteni az ehhez szükséges anyagi keretet – hangsúlyozta Hámori György, aki most is úgy gondolja: Amennyiben valaki önként letesz valamit az asztalra, az önkormányzat segíteni fogja.

Kapuváron olyan fenntartható fejlesztésekben gondolkodnak, amelyek évek, évtizedek múltán is működőképesek.
Hamarosan megkezdődik, és december végéig kell befejeződnie a tornacsarnok felújításának, melyre 20 millió forintos belügyminisztériumi pályázatot nyert a város, és az összeget további 6 millió forint önrésszel fogják kiegészíteni.
A Kapuvári Lumniczer Sándor Kórház érrehabilitációs központja teljes kapacitással működik, sőt, egyre hosszabbak a várólisták, ezért a kórházon kívül is bővíteni kellene a befogadó szálláshelyek számát. A hely adott, mert városi tulajdonban maradt a volt tüdőgondozó épülete. Az önkormányzat több millió forintot áldozott az előkészítő munkálatokra, így felkészülten várják a megfelelő pályázati kiírást. Ugyancsak kész tervekkel rendelkeznek a Hany Istók Kerékpáros Centrum szálláshelyeinek bővítésére, amelybe beleférne wellness részleg létrehozása és az étterem fejlesztése is.
A város minden szezon elején néhány millió forintot szán a fürdő beindítására, de a legnagyobb problémát az jelenti, hogy nem az önkormányzat kútja táplálja a vizet. Befejezés előtt áll a vagongyár mögött húzódó csővezeték komplett cseréjének tervezése, melyhez azt is figyelembe kellett venni, hogy le kell hűteni a fürdő területére visszavezetendő vizet.
A házhelyi városrészen idősek otthonát szeretnének kialakítani. Az épület alapzatát figyelembe véve készült el a terv, melyben teljes akadálymentesítés és tetőtér beépítés is szerepel. Az induláskor húszfősre tervezett intézmény az igények növekedésével bővíthető lenne.

A több éves tapasztalatnak köszönhetően, Kapuváron ma már jól látják, hogy mely nagy rendezvényeket érdemes újból megtartani. A szervező csapatok is arra törekednek, hogy tevékenységükkel a város javát szolgálják, miközben mindenki megtalálja a maga szerény számítását. Az évnyitó „bulinak” nevezhető böllérmáj fesztivált jövőre új helyen szeretnék megtartani. A Kapuvári Lóbarátok Köre ismét meg fogja rendezni a pünkösdi fesztivált. 2016-ban is szeretnék, ha létrejönne a Cseh Köztársaság Magyarországi Nagykövetségének támogatásával szervezendő sörfesztivál. A kulturális élet új színfoltja lenne a június közepére tervezett, a Gartai Muskétások közreműködésével megvalósuló hagyományőrző fesztivál. A kapuvári búcsút a megszokott időpontra fogják tenni, ugyanúgy a Garta Napot. A házhelyiek tavaly tartották meg először a városrész külön programját, amit a sikeren felbuzdulva idén megismételnének. Kapuvár, Jánossomorja és Andau, valamint az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége közreműködésével nagyobb megemlékezést terveznek az 1956-os szabadságharc és forradalom 60. évfordulója alkalmából.

Beküldés dátuma: 2016. 03. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek