Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Szakmai tanulmányút a helyi élelmiszer-temelőknél

Szakmai tanulmányutat szerveztek a „Csökkenő környezetterhelés, bővülő együttműködés a Rábaközben” című projekt keretében. A Győr-Moson-Sopron Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Egyesület és a Virágzó Vidékért Egyesület koordinálásával létrehozott program célja, hogy a helyi élelmiszerermelők megismertessék bevált gyakorlataikat az élelmiszeripari szaksajtóval.

A „Csökkenő környezetterhelés, bővülő együttműködés a Rábaközben” elnevezésű, ötvenmillió forint támogatásból megvalósult térségközi projektben közreműködő három partnert Hutfleszné Horváth Katalin ismertette.
A Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület harmadik partnerként, mint helyi akciócsoport vett részt a munkában. Ennek megfelelően olyan kiadványokat és rendezvényeket valósított meg, amelyek a Rábaközben működő agrárvállalkozások, élelmiszer–termelők, állattenyésztők, húsfeldolgozók, biogazdaságok népszerűsítését szolgálta.
A Pannónia Kincse Leader Egyesülethez köthető településeken, illetve a Rábaközben olyan tanulmányutakat szerveztek, melyekre nemcsak a környékről, hanem az egész ország területéről várták a szakembereket.
A Rábaköz élelmiszer termelésének menedzselésében is szerepet vállaló Virágzó Vidékért Egyesület a projekt keretében a növényvédelmi állomások telepítését végezte el, melynek feladata meteorológiai adatok gyűjtése. A Rábaközben négy éve már működnek ilyen agronómiai növényvédelmi előrejelző állomások, melyek révén jelentősen csökken a tájegység környezetterhelése. Az internetes felületen működő rendszer meg tudja mondani a gazdálkodóknak, hogy milyen gomba és baktérium megbetegedések várhatók az adott időjárási körülmények mellett, illetve milyen módon lehet védekezni ellenük. Az egyesület a mostani projekt keretében további tíz állomás telepítésére vállalkozott, így – Beledtől Rábapatonáig, a másik irányból Tárnokrétitől Árpásig – a Rábaköz teljes területét le tudják fedni.

Televíziónk elkísérte az érdeklődő szakembereket a tanulmányút két helyszínére:
Elsőként a legalább nyolcvan féle terméket előállító Cserpes Sajtműhely Kft.-t látogattuk meg, melynek profilja leegyszerűsítve így hangzik: tejből sajtot és joghurtot készítenek. A saját termelőtől vásárolt hazai tejet tizenöt megyénkbeli, és egy távolabbi beszállítótól szerzik be.
– Marad az eddigi irány, tehát a bevált technológiával és hozzáillő alapanyagokkal dolgozunk. Főleg a sajtokra helyezzük a hangsúlyt, illetve elképzeléseink közt szerepel a friss sajtok gyártása, speciális csomagolása és piacra juttatása – magyarázta Cserpes István.
A joghurt, a Cserpes Trudi, a tej, a kefir, a kakaó és a sajt mellett a kevésbé ismert termékeiket szeretnék népszerűsíteni a közeljövőben – tette hozzá a tulajdonos. A cég raktárkapacitása eddig nagyon szűkös volt, ezért komoly beruházásba kezdtek: az épülő tároló- és elosztóbázis nagysága a tizenöt évvel ezelőtt átadott üzem méretével azonos.
A Cserpes Sajtműhely Kft. az értékesítésben a vevőkre hagyatkozik. Úgy vélik, érdemes a döntést a fogyasztókra bízni. Ugyanis aki nemcsak a külsőségekre ad, és valódi tejből készült finom, tápláló élelmiszert keres, úgyis meg fogja találni termékeiket.

A tanulmányút második állomásaként felkerestük a 2003 tavaszán, 35 termelő összefogásával alakult Hanság–Fertőmenti Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ). A Csornán működő szövetkezet tagjai elhatározták, hogy – megfelelve az uniós előírásoknak – közösen szervezik meg az értékesítést. A kereskedelemmel foglalkozó szövetkezet a következő rendszer szerint működik: a TÉSZ megvásárolja a koordinálása mellett megtermelt árut, majd értékesíti azt.
– Az elmúlt 12 év során kialakultak a kereskedelmi partnereink, valamint az a termékkör, amellyel jelen tudunk lenni a piacon – tájékoztatta stábunkat Családi János. Az elnök ismertette a szövetkezet két fő termékét. A vöröshagyma 70 százalékát az egyik nagy áruház vásárolja meg tőlük, a többit a kisebb vevők részére értékesítik. Az alma egy része ipari célra, a többi fele pedig a piacra kerül. A szövetkezet négy éve részt vesz az iskolai gyümölcsprogramban is: 22 ezer diák számára szállítanak gyümölcsöt és gyümölcslevet. Termékeikből időnként kóstolókat is szerveznek. A 72 főt foglalkoztató szövetkezet éves szinten közel félmilliárd forint forgalmat bonyolít – mondta Családi János. A TÉSZ az értékesítés mellett jogi és tanácsadással kapcsolatos segítséget nyújt a tagságnak, ezért évente több fórumot szerveznek az érdeklődőknek.

Beküldés dátuma: 2015. 05. 26.

További hírek

Hirdetés