Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Szakmai továbbképzés pedagógusoknak

– Elődömnek köszönhetően az Apáczai Kiadóval jó kapcsolatot ápol az iskola – fogalmazott Kónya Tamásné főigazgató annak alkalmából, hogy nemrég szakmai fórumot szerveztek a csornai Széchenyi iskolában. A Csorna környéki intézmények tanárainak részvételével megtartott előadások célja, hogy a pedagógusok megújítsák szakmai ismereteiket.
A nyitóelőadást Farkas István, a Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola igazgatója tartotta Tartalmi elemek és kompetenciák harmóniája a NAT-ban címmel. – 22 év óta vagyok oktatáspolitikus. Tudatosan használom a politikus szót, mert szeretném rehabilitálni. Kötelessége mindenkinek foglalkozni a közügyekkel, és ennek a révén kezdettől fogva kidolgozója voltam az 1993-as közoktatási törvénynek és a nemrég jóváhagyott köznevelési törvénynek – fogalmazott a NAT bizottsági tagja, aki harminchat éve lépett a pedagógus pályára. Hangsúlyozta: a nevelés fontosabb, mint az oktatás. Hogy a tudását ki mire használja fel, inkább a világnézetétől függ: a közérdeket elé teszi az egyéninek. Azáltal, hogy első helyre került a nevelés, még nem csorbul az oktatás funkciója sem – érvelt a matematika-fizika szakos tanár. Korábban olyan alaptantervek is születtek, melyekben aránytalanul sok volt az ismeret. Utóbbi persze nagyon fontos, de a használható tudás lényege, hogy miként tudjuk alkalmazni. Minden elmélet próbája a gyakorlatban dől el. Farkas István örül annak, hogy a nemrég elfogadott alaptantervben a közművelődési tartalmak és a kompetenciák egyensúlyban vannak. A pedagógus közölte: A tanítás-tanulás folyamata összetett, ezért nem lehet csak a kimenetelével, vagyis az elért eredményekkel foglalkozni, hanem menet közben kell beiktatni a méréseket. Az anomáliák kiküszöbölésére ráadásul többszöri teljesítménypróba kell, hogy egyensúly legyen az oktatás folyamatában.
Az elmélet és a gyakorlat helyes aránya legalább ilyen fontos, hogy a tanuló tapasztalatból kiindulva szerezze meg gyakorlati tudását. Szintén a harmóniateremtést szolgálják a tárgyi ismeret és az attitűdök (valakihez, valamihez való viszonyulás, szellemi beállítódás). A nyilatkozó szerint szükség van a tekintélyelvűségre, mert ez a demokrácia ismérve, ugyanis ha elismerjük a másik ember értékeit és emiatt tiszteljük, akkor engedelmeskedünk neki. Aki erre nem képes, az a közösség törvényeit sem fogadja el, és csak saját magának akar megfelelni.
Farkas István elkötelezett híve az Apáczai Kiadóval való együttműködésnek, mert az általa megjelentetett könyveket pedagógusok írják. – Aki sokat tanított, az tudja a legjobb tankönyvet megírni. – A pedagógusoknak először önmagukban kell megteremteni a harmóniát, és ezt tudják továbbadni az újabb generációnak.
Beküldés dátuma: 2012. 02. 15.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play