Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Szárazság és csapadék: felemás eredmények

A növénytermesztésre vonatkozó gazdasági évet a szakemberek tavaly ősztől számítják. Szabó Lajos csornai falugazdász egy esztendővel ezelőtt az esőzésekkel és a belvízzel megnehezített munkákról számolt be, melyek miatt lényegesen kevesebb gabonát tudtak elvetni. Tavasszal még úgy tűnt, “összeszedi magát” a természet, de a nyár eleji szárazság megtette a hatását, mely akkor főleg a kukorica fejlődését vetette vissza. Az aratás kellős közepénél tartottak, amikor viszont beköszöntött a nagy esőzések időszaka. Utóbbi miatt megtorpant a betakarítás, és jelentősen romlott a még lábon álló termény minősége. A falugazdász mindent egybevetve elégedett: a jövedelmezőséget tekintve az elsők közé sorolta a jelentős vetésterületet elfoglaló repcét. Jól sikerült az emelkedő árú őszi búza betakarítása, és aki még a csapadékos időjárás előtt be tudta fejezni a munkát, az nem panaszkodhat a minőségre. A kalászosok között kisebb jelentőségű a takarmányozásra szánt őszi és tavaszi árpa, melyből a gazdálkodók elérték a négy-öt tonna közötti termésátlagot. A nyári eső a gabonát nem segítette, de a kukoricát mégis megmentette – fogalmazott Szabó Lajos. Kijelentette, hogy a belvizes területeken nem úgy sikerült a mélyszántás, mint ahogy tervezték. Jó esetben két-három évig is érezteti kedvező hatását a megfelelő időben végzett talajlazítás, de az újonnan jött nyári esőzés ezt ismét megnehezítette.
A fuzáriumfertőzés virágzáskor és éréskor veszélyezteti leginkább a kalászosokat. A kedvezőtlen folyamatnak főleg  a nedves és párás körülmények kedveznek. Mivel idén nem így alakult az időjárás, a betegség elkerülte a növényeket. A falugazdász leszögezte, hogy a sikerhez két dolog egyidejű jelenlétére van szükség: a viszonylag jó termésre és kedvező árra
Beküldés dátuma: 2011. 09. 28.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play