Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Száz százalékos támogatottságú pályázatok érkeztek a térségbe

Továbbra is nagy érdeklődésre tart számot a Magyar Falu Program. Gyopáros Alpár kormánybiztos telefonos interjújában elárulta: tavaly talán a közterületek rendben tartására alkalmas eszközökre pályáztak a legtöbben a térségből.

Gyopáros Alpár szerint a Magyar Falu Program sokkal szélesebb körű annál, hogy minden egyes részletére ki lehetne térni egy telefonos interjúban, ezért a következőképpen foglalta össze: minden elemében eredményes volt a tavalyi esztendőben.
Három fő célterülete a következő: első a falusi CSOK, második a mellékúthálózat-fejlesztési program, és harmadik a közszolgáltatások fejlesztése.
Várakozásokat felülmúló népszerűségnek örvend a falusi CSOK. A mellékúthálózat-fejlesztési program mellett pedig olyan helyi életminőséget javító intézkedésekről van szó, melyekhez a forrásokat jellemzően az önkormányzatoknak biztosítja egy pályázati rendszeren keresztül a kormányzat – hangzott az interjúban.
– Az önkormányzatok egyik legfőbb problémája évtizedek óta, hogy viszonylag lassan jutnak hozzá az ilyen konstrukciójú pályázatok forrásaihoz, vagy utófinanszírozott a projekt, azaz meg kell előlegezni a fejlesztéseket – jegyezte meg Gyopáros Alpár, hozzátéve: Kifejezetten az önkormányzatok kérték, hogy előfinanszírozott legyen a támogatás, továbbá száz százalékos intenzitással jussanak a forrásokhoz, azaz ne kelljen önerőt biztosítani a beruházásokhoz.
– Ezt mi mind teljesítettük, ráadásul azon elvárást is, hogy a pályázati kiírások lezárultát követő hatvan napon belül minden egyes esetben eredményt tudtunk hirdetni. Erre én kifejezetten büszke vagyok, hiszen kicsi stáb dolgozik a Magyar Falu Programon a Miniszterelnökség keretein belül és ehhez képest tartottuk az összes határidőt, sőt majdnem minden esetben lényegesen az általunk vállalt határidőn belül dolgoztunk – hangsúlyozta.
– A másik amit talán érdemes kiemelni, a források nagysága, hiszen egyéves költségvetési időszakon belül még soha nem volt ekkora forrás a falvaknak szóló fejlesztésekre. A tavalyi évben összesen 150 milliárd forint állt rendelkezésre a Magyar Falu Programban; ebből 50 milliárd forint jutott a mellékút-hálózati fejlesztésekre és közel 60 milliárd forint a helyi életminőséget javító intézkedésekre.

– Térségünkben – a Rábaközben és Sokoróalján – 73 olyan ötezer lélekszám alatti település van, amely ilyen értelemben címzettje a Magyar Falu Programnak. Ezek a települések megközelítőleg 3 milliárd forintnyi támogatáshoz jutottak csak a pályázati rendszeren keresztül. Nagyon sok pályázatot írtunk ki, úgyhogy sokféle fejlesztésről beszélhetünk.
– A mostani koronavírusos helyzetben két olyan pályázatot szoktam kiemelni, amely közvetlenül nyújtott segítséget az önkormányzatoknak: Az egyik ilyen az orvosi eszköz beszerzés és orvosi rendelő fejlesztés. Több mint 40 település jutott hozzá korszerű, 21. századi orvosi eszközökhöz, illetve részben orvosi rendelőket újíthattak fel. Tényleg olyan eszközökről beszélünk, amelyeket sajnos sok esetben alkalmazni kell a praxisban működő háziorvosnak, vagy szükség lesz rá a közeljövőben. Beszélünk itt lélegeztető ballonokról EKG-készülékekről, korszerű testhőmérséklet-mérő berendezésekről, és így tovább.

A kormánybiztos megemlítette azt a nagy falugondnoki és tanyagondnoki buszbeszerzési pályázatot, amit az idei évben is folytatott a kormány. Tavaly országosan majdnem 340 önkormányzat cserélhette le buszát, illetve ebből a 340-ből volt 180 olyan település, amely korábban nem rendelkezett falugondnoki szolgálattal és ennek a lehetőségnek köszönhetően indíthatott el falugondnoki szolgálatot.
– Személyes tapasztalatom is az, hogy a falugondnokok „békeidőben” is rendkívül fontos feladatot végeznek a kis településeken, de ilyenkor, amikor a koronavírus elleni küzdelem zajlik, még fokozottabb az igény a segítségükre, hiszen ők gondoskodnak a gyermekek intézményekbe való eljuttatásáról és más hasonló fontos szolgáltatásokat végeznek. Napjainkban segítséget nyújtanak a védekezésben, az ebéd házhoz szállításában. Saját térségünkben is 17 ilyen település van, amely vagy elindíthatta falugondnoki szolgálatát, vagy a szolgálatba állított buszt le tudja cserélni – hangzott a riportban.

Majdnem a legnépszerűbb pályázati kiírás volt a közterületi karbantartó eszközök beszerzése. Több mint húsz település szerezhetett be olyan nagyobb erőgépet és azok szerelvényeit, melyeket januártól decemberig ki lehet használni, hiszen a hó eltolására és a fűnyírásra is alkalmasak.
– A piaci szolgáltatók „elszipkázták” a közmunkásokat az önkormányzatoktól, ezért munkaerőhiány alakult ki különösen Győr-Moson-Sopron megyében. Így évről évre fogytak a közmunkások, akik jelentős mértékben hozzájárultak a közterületek karbantartásához, ilyenképp a falvak rendben tartásához. Ezért is fontos, hogy gépesítsenek az önkormányzatok, amivel pótolhatják a kieső humán erőforrást – tette hozzá Gyopáros Alpár.

Beküldés dátuma: 2020. 04. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés