Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Százötven milliárd forintnyi fejlesztés a térségben

Az Orbán-kormány a fenntartható és hosszabb távon – az államnak, illetve a helyi önkormányzatoknak – bevételt is hozó, gazdasági jellegű beruházásokat öszöntözni leginkább. Gyopáros Alpár megfontolásra érdemes térségnek nevezte a választókerületet, amennyiben itt szeretne letelepülni egy-egy kis és közepes vállalkozás.

A magyar választópolgároknak 2014-ben háromszor is el kellett viselniük, hogy a politikai szervezetek minden létező hírcsatornát felhasználva, megmondják nekik a „tutit” – mondta bevezetőjében Gyopáros Alpár. – Nemcsak országosan szerepeltek nagy sikerrel mind a három választáson a Fidesz és a KDNP, valamint szövetségeseik, hanem a Győr-Moson-Sopron megyei 3-as számú választási körzetben is. Októberben a 75 település felében volt támogatott polgármesterjelöltünk, és ebből mindössze négy–öt jelöltünknek hozott kudarcot a választás.

Az országgyűlési képviselő 2014-et a választások miatt nem tekinti éles határvonalnak, tekintettel arra, hogy az emberek életét nagy mértékben befolyásoló beruházások majd mindegyike az előző négyéves ciklusban indult el.
– Még az infrastrukturális fejlesztéseknél is fontosabbak a munkahelyteremtő beruházások. Nem véletlen, hogy a Kormány a 2014/2020-as európai uniós költségvetési ciklusra vonatkozóan döntött arról, hogy a fejlesztési források és az ezekkel párhuzamosan biztosított hazai pénzeszközök közel kétharmadát munkahelyteremtésre és gazdaságfejlesztésre fogja fordítani.

Félmilliárd forinttal támogatja a Kormány a kapuvári Provertha milliárdos értékű galvanizáló üzemének létrehozását. Gyopáros Alpár példaként hozta fel a csornai napelemgyárat, de a kisebb falvakat is megemlítette. Beledben ciklusokkal előre gondolkodtak, amikor megtervezték ipari parkjukat. Visszatérve a csornai napelemgyárra: a régészeti feltárást a téli időjárás miatt nem tudták eddig befejezni, de nincs túl nagy csúszás, ezért nyár végéig be kell indulni a próbaüzemnek is. 2015 nyara más örömteli beruházás átadását is tartogatja: elkészül a csornai elkerülő út első szakasza, valamint a Csorna és Győr közötti 2x2 sávos gyorsforgalmi út. Jövőre várható a Csorna–Szeleste közötti útszakasz befejezése, valamint megindul a csornai elkerülő második üteme. A Kormány ígérete szerint 2018-ig forgalomba lehet helyezni a Csorna–Kapuvár–Sopron közötti M85-ös gyorsforgalmi útszakaszt. Győr és Pápa között szintén gyorsforgalminak tervezik a leendő M83-as utat.

– Nem véletlen, hogy 2014-ben a korábbi politikai erőket bízták meg a választópolgárok a kormányzással, mert úgy vélték, hogy jó úton járunk. Azt persze senki sem mondja, hogy az utunk végéhez értünk. Nem dőlünk hátra, mert tervek és célok lebegnek a szemünk előtt – fogalmazott a politikus. Világunk olyan hihetetlen iramban változik, hogy nem látunk 2020 utánra, ezért a Kormány azt szeretné, ha minél erősebbé válna a gazdaság, minél önfenntartóbbá az ország. Az európai elköteleződésünk mentén is inkább helyben termeljük meg, amire szükségünk van, és mi exportáljuk produktumainkat, minthogy mástól szerezzük be.

– 2010. és 2014. között a több mint félezer programra közel 150 milliárd forint érkezett a térségünkbe. Százötven milliárd forintot nem lehet csak úgy a szőnyeg alá söpörni –hívta fel a figyelmet az elmúlt ciklus fejlesztéseire az országgyűlési képviselő. Sok kicsi sokra megy alapon a falvakban élők örülnek egy-egy templom felújításának, vagy a betegek az új orvosi rendelő megépítésének. Minden település meg tudta valósítani leginkább dédelgetett álmát, ezért Gyopáros Alpár célja, hogy a folyamat ne álljon meg. A települések vezetői hosszú távra terveznek, és ráadásul nem egy-egy elszigetelt csoport részérdekei szerint, hanem a teljes közösség javát szolgáló fejlesztésekben, illetve egymással összefogva, több város vagy falu életkörülményeinek rendbe hozatalán gondolkodnak.

Az egészségügyben végbement paradigmaváltás jegyében a szakpolitika is a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, ezért az alacsonyabb szintű ellátásokat fejlesztik, hogy a pácienseknek minél ritkábban kelljen igénybe venniük a magasabb fokú ellátást. Nyilván a legideálisabb az lenne, ha sosem lennének betegek.
– A csornai beruházás pont ebbe az irányba halad: új, korszerű és szép járóbeteg-központ épül, de számos példa van a Rábaközben orvosi rendelők felújítására is.

A versenyszellem előbbre viszi a településeket, ezért Gyopáros Alpár nem tartja rossznak a helyhatóságok közti egészséges rivalizálást. Ugyanakkor azon térségek lesznek sikeresek, amelyek közt széles körű földrajzi és ágazati együttműködés alakul ki. Az önkormányzatok akkor jutnak előbbre, ha partnerként tekintenek a helyben működő civil szervezetekre, egyházi szervezetekre, vállalkozásokra, ugyanakkor a környezetükben lévő többi városra, falura. Ügyelni kell arra is, hogy adott település erőfölényét ne a másik kárára érvényesítse, vagy sok lúd disznót győz elve alapján a környező kistelepülések sarokba szorítsák a nagyobb városokat. Csak együtt juthatunk előbbre!

Beküldés dátuma: 2015. 02. 17.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés