Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor. Az intézmények ettől függetlenül is, minden esztendőben odafigyelnek arra, hogy fennmaradjon Széchenyi kultusza.

A kapuvári általános iskola 1990-ben vette fel gróf Széchenyi István nevét. 2007-ben nagy átszervezés történt az oktatási intézmények életében, mely után Kapuvár Térségi Általános Iskola lett a hivatalos elnevezés, de a tagiskolák később is megőrizték a rájuk jellemző szokásokat, hagyományokat. A kapuvári Ifjúság úton lévő intézményegység továbbra is használja a „legnagyobb magyar”, vagyis Széchenyi István nevét.
Horváth László elmondta, hogy a csornai iskola kezdeményezésére indult a Széchenyi iskolák találkozója és azóta sem szakadt meg a szép hagyomány, csak a koronavírus-járvány miatt maradt ki két év.

A szokásoknak megfelelően hét megyei iskolából hét gyermek és két kísérőtanár érkezett a rendezvénynek helyet adó település iskolájába, jelen esetben a csornai intézménybe. Talán kivételt képez a fertőszéplaki iskola, mert ők Széchenyi Ferenc nevét vették fel. Horváth László a kapuvári iskola intézményvezetőjeként vett részt találkozón. Szerinte a két év kimaradás ellenére semmit sem csökkent a lendület, ugyanolyan elszántan készültek a rendezvényre.
– A gyerekek vetélkedőkön és sportrendezvényeken vettek részt, így tartalmasan telt a teljes délelőtt és délután. Megmutatták nekünk a Csornai Premontrei Rendházat és könyvtárát.
A vándorserleget a legjobb eredményt elérő soproni gimnázium vihette el, s már azt is tudni, hogy jövőre Nagycenken fogják rendezni a széchenyisek találkozóját. Az általános iskola igazgatója meg is hívta a csapatokat és szeretettel invitálta a 2023-as esztendőre – mondta Horváth László.

Kapuváron minden évben megemlékezést tartanak az iskolában Széchenyi István születésnapja alkalmából, de az intézményvezető szerint valamennyi település más-más módon kötődik a történelmi személy munkásságához. A diákok is tisztában vannak azzal, hogy névadójuk milyen sokat tett hazánk gazdaságának fellendítéséért. Széchenyi utazásai során ismerte fel, hogy mekkora segítségre lenne szükség Magyarországon, ezért saját pénzét is a köz javára ajánlotta. Nem véletlen, hogy ilyen sok csodálatos dolog van hazánkban, amely Széchenyi nevéhez köthető.

Horváth László a többiek nevében is elmondta, hogy nagyon örülnek az iskolák közti találkozóknak, sőt annyira népszerű, hogy legszívesebben még több nevelő venne részt a rendezvényen, de a tanév során ennél többen nem hiányozhatnak a tanórákról, és egyébként is nehéz megoldani a helyettesítésüket. Alig várták, hogy két év kihagyás után idén ismét találkozhassanak. A pedagógusok megbeszélik egymással tapasztalataikat, gondjaikat és örömeiket. A kapuvári iskolában kiteszik a falra az évente készülő, bekeretezett csoportképeket, melyek a jó hangulatú találkozókra emlékeztetnek.
A Kapuvár Térségi Általános Iskola Széchenyi nevét viselő tagintézménye idén az előkelő harmadik helyen végzett.

Beküldés dátuma: 2022. 06. 14.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play