Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Széna vagy szalma? A kónyi tábor résztvevői biztos ismerik a különbséget

A foglalkozásokon való részvétel nem egyszerű nyári időtöltés, mert a tárgyak készítésén túl a gyerekek belelátnak a népi kultúrába, s Barsi Ernőt idézve: “Szívükben is kicsit mások lesznek” - jelezte a rendezvény előnyeit a tanár. Környékbeli mesterek vezették be a diákokat a kézművesség rejtelmeibe. Az elfeledettnek hitt régi foglalatosságok mellett az újabbakkal is megismerkedtek: az üvegfestéssel, a tűzzománccal, a papírmerítéssel. - A tizenhat év nagy idő, és a gyerekek érdeklődése azt mutatja, hogy a mai világban is van igény erre - nyilatkozott Németh Marica.
Idén ötödik alkalommal vett részt a tábor munkájában Turi Bianka. A 6/A osztályt befejező lánynak nagyon tetszenek a foglalkozások, különösen a szövés, a batikolás, a tűzzománc és a korongozás. Utóbbiról szólva megjegyezte: a fazekas termékek közül vázákat formáz gyakrabban. - Varrni is szeretek, sok babát készítettem már - mondta Bianka.
Csonka Eliza ősztől a nyolcadik osztályban folytatja tanulmányait. A diák múlt időben beszélt a táborról, mert a leendő végzős jövőre kimarad az általánosból. Nagyon kedvelte a kézimunkázást, de legjobban a tűzzománcot élvezte: a sok ékszer és kép készítését. Azokat az alkotásokat részesíti előnyben, melyeket a mindennapokban is lehet használni: a vázát, a tányért, a szövött táskákat, a bőrből előállított tartókat. Eliza azért vett részt több éven át a kel-lemes hangulatú nyári foglalkozáson, mert jókat hallott róla, és maga is megtapasztalta, hogy milyen érdekes dolgok születnek a kézimunkázás során.
Az általános iskola több tanterme és a tornacsarnok alkotóműhellyé alakul át erre az időszakra. Tóth Zsuzsanna 1995-ben egyedül foglalkozott a 12 gyerekkel, de a következő évektől már külsős előadókat is hívott a táborba, s napjainkra pedig 40 - 50 főre duzzadt a jelentkezők száma. Mivel a tárgyalkotás mellett fontos szerep jut a szellemi néprajz befogadására, hagyományosan egy napot kirándulással töltenek a résztvevők; idén Pápára látogattak, ahol megnézték a Kékfető Múzeumot. - Rajztanár vagyok, és annak idején Barsi Ernő bácsi tanítványa voltam. A néprajz, a kézi munka, az alkotás az életem részévé vált - beszélt az indíttatásról a szervező pedagógus. A gyerekek az egyhetes táborban komoly munkát végeznek, és napi szinten is többféle elfoglaltság közül választhatnak - tudtuk meg a beszámolóból. A jelképesen inasokká fogadott diákok magukkal vihetik a műveket, a táborzárón pedig megkapják a szabaduló-levelet. Tóth Zsuzsanna elmondta: az önkormányzat a tábor fő támogatója, pályázati forrást sajnos eddig nem találtak a programra. - A mesterek mellett két kollégám itt van, és a gyerekek rendelkezésére áll. Néha anyukát helyettesítünk, néha együtt játszunk. Mindent elkövetünk azért, hogy az egy hét élményben gazdag legyen, és szívesen gondoljanak vissza a Kónyban töltött napokra - hangsúlyozta a táborvezető.
Beküldés dátuma: 2010. 07. 14.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés