Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Szent Anna-napi Lovasnapok és Vigasságok

A résztvevők létszáma és életkora mind-mind azt mutatja, hogy a fiatalok is felfedezték a lovas sportot – mondta Sipőcz Attiláné, a kapuvári Szent Anna-napi Lovasnapok szervezője. Aki komolyabb eredményt szeretne elérni a versenyeken, úgy készülön, hogy meg kell dolgoznia érte.

Hámori György megnyitó beszédében elmondta: több ember nem kis erőfeszítésébe került, hogy tizennegyedik alkalommal is létrejött a színvonalas rendezvény. A polgármester a település várossá nyilvánításának 50. évfordulója alkalmából alapított „Kapuvár 50" Emlékérmet Lengyel Ferencnek, a Kapuvári Lóbarátok Köre elnökének adta át.
A magyarországi mellett egyre több külföldi versenyző vesz részt a kapuvári Szent Anna-napi Lovasnapokon. Sipőcz Attiláné szerint a környéken általában mindenki saját nevelésű lovával nevez be a megmérettetésekre, de Sopron, Göbösmajor és Győr fele sok a lovarda, ezért ott jellemző a bértartás. A Kapuvári Lóbarátok Körénél saját edzővel dolgoznak, ezért az egyesület tevékenységének szakmai részét Horváth Lajosnéra bízták. A lovasoktató megjegyezte: ehhez a sporthoz több türelemre van szükség, később érik be az eredménye, talán ezért foglalkozik vele több lány, mint fiú. Az egyesület tagja a fegyelmet, a kitartást és az alázatot említette, amit a tanulóknak el kell sajátítania. – Kicsit dolgozni kell a sikerért, de meghálál mindent a ló, így nincs probléma. Olyan is volt, akinek már az első alkalommal elment a kedve az egésztől, de a többiek kitartanak. Néha szigorúbb vagyok, de a ló olyan önálló lény, amelynek saját gondolatai vannak – fogalmazott az edző, aki szerint az állat néha attól is megijedhet, amit egyáltalán nem feltételeznénk róla, rémületében mégis világgá szaladna.
Horváth Lajosné úgy látja, a lovassport is állandóan változik, néha fellendülőben van, máskor meg csökken az érdeklődés iránta a Rábaközben. Akinek mindig volt lova, annak később is lesz, de aki csak divatból szerezte be, azóta rég abbahagyta, mert rájött, hogy az állatot nem lehet félretenni, folyamatos törődést igényel. Ha valaki kettes fogattal szeretne gyakorolni, annak ildomos beszereznie legalább három lovat; hozzá a fogat és a speciális szerszám, de a versenyekre való eljutás sem egyszerű, vagyis nem olcsó mulatság az egész. Számításba kell venni a patások orvosi vizsgálatait is, de Horváth Lajosné szerint bármibe kezd az ember komolyabban, mindennek meg kell fizetni az árát. Ami biztos: ha egyszer felül valaki a ló hátára, számoljon azzal, hogy bármikor leeshet. Az edző sikeresen felkészítette tanítványait, mert végiglovagolták a kapuvári Szent Anna-napi Lovasnapokra kijelölt távot.

Beküldés dátuma: 2019. 08. 06.

További hírek