Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Szent kötelességünk megvédeni a nagy múltú kapuvári gyárat!

A petíciót Bedecs Pálnak, a Kapuvári Bacon Kft. megbízott ügyvezetőjének adták át azzal a szándékkal, hogy az írás az új tulajdonoshoz, Zsobrák Péterhez is eljut, aki beiktatásakor még a céggel kapcsolatos terveiről beszélt. Ezzel szemben az utóbbi hónapokban bővítés helyett fokozatosan csökkent a termelés, és a közgyűlések sorozatos elnapolása mellett mára az üzem bezárásának réme fenyegeti a dolgozókat, akik megelégelve a bizonytalanságot, tiszta beszédet szeretnének: hozzák nyilvánosságra a gyár és a munkások jövőjét.
Az igazgató a szakszervezeti vezetőkkel abban állapodott meg, hogy folytatják a tárgyalássorozatot. Pászli Tibor hangsúlyozta: a kollektíva nem a keszekusza munkarendhez szokott, de a vállalat érdekében átmenetileg mégis vállalták, s innentől a tulajdonoson a sor, hogy rendbe tegye a dolgokat. A kormány döntését, amely szerint a gyulaihoz hasonlóan a kapuvárit is kiemelt vállalatként kezelik, ugyan megköszönik, de tudják, hogy ez csak az egyik állomása a folyamatnak. A bürokratikus intézkedések helyett termelői szinten kell a tárgyalásokat lebonyolítani, mert a gyár ennél többet nem bír ki – tette hozzá a kapuvári húsosok alapszervezeti elnöke.
Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének országos elnöke előrevetítette: az élelmiszer és a víz nemsokára fontosabb lesz, mint az olaj vagy az energia, hisz a világ népessége nő, és enni mindennap kell. Ahogy a technika fejlődik, ez az ágazat is egyre kevesebb embernek biztosít megélhetést, de amíg nincs pénz komolyabb beruházásokra, szükség van a kétkezi munkára. Viszont annak, aki tényleg segíteni akar a dolgozókon, nagyon gyorsan kell cselekednie, mert már kéthetes kiesés is komoly veszteséget jelent – hangzott a beszédben, melynek végén az emberek bekiabálásukkal fejezték ki nemtetszésüket. – Kollégák, teljesen igazatok van! – próbálta Pászli Tibor lehűteni a kedélyeket, és televíziónknak adott interjújában megjegyezte: normális ütemben zajlott a demonstráció, mely egyáltalán nem volt felesleges, mert felgyorsíthatja a lelassult eseményeket. Továbbá azon is dolgoznak, hogy a kiszervezett dolgozók megkapják a bérüket. A szervező szerint a gyár továbbra is életképes, ezért tartani kell a lelket az emberekben.
Kapuváron sokan érzelmileg is kötődnek a gyárhoz, mert hosszú ideig ez jelentette családja megélhetését.
Hámori György személyes jelenlétével is demonstrált az utcai megmozduláson, hogy a város teljes mellszélességgel a gyár mellett áll. A tüntetés nemcsak a kapuvári dolgozókra, hanem a húságazat nehézségeire is ráirányította a figyelmet. A térség egyik vezető cége tradícióival és eddigi termékstruktúrájával méltán vívta ki a neki járó elismerést az ország határain túl is, hisz ki ne ismerné az itt készült bacont vagy a májast stb. Ezenkívül a település nem mehet el közömbösen a 400 dolgozó sorsa mellett, melynek közel a fele idevalósi. A város első embere szomorúan vette tudomásul, hogy a beígért időpontban mégsem indult el a termelés a gyárban, s a hírt kiegészítette azzal, hogy egyre nehezebb eligazodni a tulajdonosi-vezetési szándékok között. A jelentősebb tőkeinjekciót igénylő üzemnek nagy szüksége van arra a fajta garanciára, mely biztosítja, hogy a termelők a pénzükhöz jussanak. Hámori György megköszönte Ivanics Ferenc és Gyopáros Alpár országgyűlési képviselőknek a közreműködését, melyek révén megszületett a rendkívül gyors intézkedés:  „A kapuvári húskombináttal kapcsolatban súlyos pénzügyi visszaélések gyanúja merült fel a korábbi felelőtlen garanciavállalások okán. Ezen helyzet tisztázása és a munkahelyek megvédése miatt a kormány megteszi a szükséges lépéseket, és nemzetstratégiai szempontból kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánítja a húskombinátban érintett mindkét céget”.  Kapuvár pedig igyekszik mozgósítani a gyár létét befolyásoló szolgáltató üzemekkel kialakított kiváló kapcsolatait, és továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyár talpon maradhasson.
Beküldés dátuma: 2012. 09. 26.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés