Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Szenzációs kép került elő az egyik internetes aukción

Pavlóczki Béla történész igazi kuriózumról számolt be televíziónknak: bemutatta azt az 1900-ban készült fotót, melyen a kapuvári malom egykori alkalmazottai láthatóak.

A kapuvári malomról eddig rengeteg 19. századi archív anyag és képeslap került elő, de a legutóbbi „lelet” igazi szenzáció. Pavlóczki Béla történész a következő magyarázatot fűzte a kivételes fotóhoz: eddig inkább csak az épületekről készült fényképekkel találkozhattunk, esetleg az utca embere tekint vissza ránk a felvételekről. Arról viszont nem volt tudomásunk, hogy milyen emberek dolgozhattak a malomban, tehát egyik információ sem volt személyhez köthető.
Pavlóczki Béla 2008-ban kezdte beható kutatásait a Berg családról. Néhány évvel ezelőtt viszont felfigyelt az internetes aukciókra, amelyeken hátrahagyott dokumentumok, hagyatékból származó fotók és térképek kerülnek rendszeresen kalapács alá.
– Néhány hónappal ezelőtt hirdették meg az 1900-ban készült fotót, amit sikerült megszereznem. Történetéről annyit érdemes tudni, hogy Berg Gusztáv legalább húsz – Ellinger Ede által készített – képpel érkezett a Párizsi Világkiállításra, ahol ötven milliónál is több ember kapott betekintést a fotók alapján arról, hogy milyen volt a kapuvári uradalom – mondta a nyilatkozó. Mikor a történész kézbe vehette az aukción szerzett képet, igencsak meglepődött, mert kiderült, hogy a feltételezéssel ellentétben ezt nem Ellinger Ede császári udvari fényképész, hanem Rupprecht Mihály soproni fotós készítette, tehát nem része a világkiállításra vitt kollekciónak.
Pavlóczki Béla azt szeretné, ha a közzétett fotón látható arcokhoz előbb-utóbb nevek is társulnának, tehát érdemes alaposabban megnézni a képet, mert bárki felfedezheti valamelyik felmenőjét a malom egykori dolgozói között.

Beküldés dátuma: 2016. 07. 12.

Kapcsolódó hírek

 • Királyi kényelem az Orient Expresszen

  A 19. század végén a vonat volt a leggyorsabb közlekedési eszköz. Pavlóczki Béla egy ezzel kapcsolatos, 150 évvel ezelőtti történetet me-sélt el legutóbb a Rábaközi Televízió nézőinek.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play