Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Szép május 1-ről szóljon az ének...

A bevezetőből is kiderül, hogy sokak emlékezetében jó hangulatú találkozóként maradtak meg a régi május elsejei felvonulások. Gombás László szerint mindegy, hogy milyen indíttatásból, de eggyé kovácsolódott a község.  A pártbizottság és a szakszervezetek megüzenték a cégeknek, hogy a dolgozóik közül hányan jelenjenek meg, de még ez sem volt elegendő, mert az iskolásokat is elvárták a tömeg gyarapítására. A viccelődést nem tiltotta a szabályzat, ezért az egyik községi alkalmazott fordítva ült fel a szamár hátára, s úgy vonult a többiekkel. Zsiga bácsi odáig merészkedett, hogy az egyik használaton kívüli bilibe sört engedett, mert ő már menet közben is jól akarta érezni magát.
A jókedvhez a vendégmarasztaló időjáráson kívül nem kellett sok: az üzemek sörjegyet és virslit osztottak az embereknek. Volt olyan, aki nem átallott bliccelni, és azt állította, hogy elveszett a tikettje, pedig csak repetázni szeretett volna. Az ideológiai ráhangolódás végett a községháza előtti tribünről hangzottak el a beszédek, és hogy mindenki értesüljön az aktuális szólamokról, mikrofonba mondták a szöveget.

A hat-hétszáz résztvevő jól szervezett négyes-hatos csoportokban  transzparensekkel és zászlókkal vonult az emelvény előtt. A Kisipari Termelőszövetkezet, a cementvállalat, a gépállomás, az Áfész, a rendőrség, a téglagyár vezetői és munkatársai a felvonulások állandó szereplői voltak. Az ünnepség kötelező jellege sem tudta elrontani a május 1-jei felvonulók kedvét, sőt, mesélőnk úgy emlékszik, hogy kimondottan családias volt a légkör. – Ez volt a jó – mondott véleményt a beledi Gombás László, aki sajnálja, hogy 1988 után ellaposodott a rendezvény. Az „Ezüstfenyő” Nyugdíjasklub tagjai nosztalgikus hangulatukban ma is megemlegetik a régi majálisokat. A klubvezetőnek nehezére esett a váltás, amikor a munkanélküliséget nemcsak nyugatról átvett fogalomként ismerték, hanem közvetlenül is megtapasztalták. A Gombás családot sem kerülte el a baj, mert mesélőnk fia és menye két gyermeket nevelt, s mindketten elvesztették az állásukat. A riportalany szívesen visszahozná azokat az időket, amikor a dolgozók nem elmentek Beledről, hanem ide jöttek, hogy pénzt keressenek. Ugyanakkor a rendszerváltás utáni pozitívumként említette a ravatalozó és a szennyvízcsatorna megépítését. A vezetékes gáz, a telefon szintén könnyebbé tette az életüket, de a rendőrőrsnek is örültek. Beled rendszerváltás utáni első polgármestere felidézte, hogy a helyiek milyen nehezen szokták meg a változásokat: eleinte tartottak a magas telefonszámlától, és néhányan még a szervezett szemétszállítás ellen is ágáltak, ma pedig azért reklamálnak, ha nem ürítik rendszeresen a kukákat. A település akkori vezetője a képviselő-testületi tagok támogatásával, és persze sok munkával, türelemmel  mindig úrrá lett a nehéz helyzeteken. Gombás László, hogy szemléletesebbé tegye az „időutazást” megmutatta az Éles Lajos, Beled akkori egyetlen fotósa által készített fényképeket.

A kilencvenkét éves Tarr László a majálisok szervezésével nem foglalkozott, annál inkább résztvevője volt. A körzettel együtt több mint kétszáz főt foglalkoztató Áfész egykori dolgozója szívesen gondol az akkori futballmérkőzésekre.  A lövészklub tagjaként bemutatót tartottak az ünnepségen. A kispuskások csapatversenyén serleggel és egyéb ajándékokkal díjazták a legjobbakat. A községben akkoriban több fiatal élt, akik egyéb szórakozási lehetőség híján költségkímélő mulatságnak tartották a májusfa állítást. Az élelmesebbek előre kiszemelték a sudár növényeket, hogy az övék legyen a legszebb. A lelkes fiatalemberek a kiválasztott hölgy házánál éjjeli szerenádot adtak.
Beküldés dátuma: 2013. 05. 22.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play