Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Szilágyi Júlia a technikák széles palettáját alkalmazza

A „Példaképem nyomában” című kiállítás alkotóját Vincent van Gogh portréi ihlették meg, melyeken továbblépve elkészítette az emberi testet bemutató tanulmányrajzait.

A csornai származású Szilágyi Júlia a katolikus iskola befejezése után a győri Krúdy Gyula Gimnázium két tanynelvű angol szakán folytatta tanulmányait. Az alkotó mindemellett a csornai Kerényi György Művészeti Iskola festőtanszakos növendéke.
Példaképül a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb alakját, Vincent van Goghot választotta, s a holland mester után készült első olajfestménye is. A festőóriás különleges, első ránézésre egyszerűnek tűnő ecsetkezelése inspirálólag hatott a fiatal hölgyre. A sokoldalú diák jó értelemben véve halmozza a művészeteket, mert gyakran háttérzenét hallgatva hozza létre alkotásait. Hat éve gitározik és négy éve ismerkedik az ukulele nevű, szintén húros hangszerrel. Az alkalmanként zenére festő alkotó idejekorán felfedezte az ún. áthallást a stílusok, illetve művészeti ágak közt. Szilágyi Júlia számára egy-egy kellemes dallam keltette hangulat a képi világban elevenedik meg. A technikák széles pallettáját alkalmazza: a ceruzát, a krétát, a pasztellt, az olajfestéket és az akvarellt variálja. Az ihlet többféle módon keríti hatalmába: Néha a „Meglátni és megszeretni...” elve érvényesül, míg máskor hosszasan érleli magában az éledező gondolatot.

A 2013-ban kiemelkedő általános iskolai munkájáért Csorna Város Érdemes Diákja kitüntetéssel elismert Szilágyi Júlia sok irányú elfoglaltságait nem érzi tehernek. A csornai művészeti iskolában tanára, Szilágyiné Jéger Teréz figyelembe veszi, hogy a diák bejár Győrbe, ezért jelenlétét rugalmasan kezeli. A nevelő és tanítvány között jó a kapcsolat, mert a növendék az élet egyéb területén is számíthat a pedagógusra, aki finom, érzékeny léleknek nevezte diákját. – Elfogadja a szakmai útmutatást, de amellett megvannak a saját ötletei. Ennek nagyon örülök, mert azt gondolom, hogy sikeres alkotó az lehet, akinek különleges munkái születnek – hangzott az interjúban.

A Rábaközi Magazin 2011 júniusában – „Vázlat, tanulmányrajz, meseillusztráció” című írásában – hívta fel a figyelmet a Kerényi akkor másodéves grafika és festészeti tanszakos növendékére. A művészpalánta nem először mutatkozott be a nagyérdeműnek: Tavaly nyáron Csorna testvérvárosában, a németországi Sinzingben láthatták műveit egy tárlaton, valamint Taliándörögdön, a Művészetek Völgye elnevezésű összművészeti fesztiválon is bemutatkozott tehetségével. A nemrég portrérajzolásba kezdett Szilágyi Júlia egyik legkedvesebb képét barátjáról készítette, aki az Arany János iskolában rendezett tárlat megnyitóján látta először a róla megformált alkotást. A „Példaképem nyomában” című kiállításon az alkotó munkásságát Lechner Aranka intézményvezető méltatta.
Csorna méltán büszke a fiatal tehetségekre, akiknek teret kell adni a kibontakozásra – hangsúlyozta dr. Bónáné dr. Németh Katalin. – A tizenhat esztendős Szilágyi Júliát ösztönözném a folytatásra, és kortársaival együtt számíthat az önkormányzat támogatására.

Beküldés dátuma: 2015. 04. 21.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés