Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Színtelen, szagtalan, veszélyes gáz a szén-monoxid

Sok háztartásban megtalálhatók a hagyományos és a vegyes tüzelésű, valamint a faelgázosító kazánok és kandallók. A kapuvári Kétüsz Kft.ügyvezetője a következőre figyelmeztetett: a több éve használaton kívül helyezett füstvezetőket és fűtőberendezéseket újbóli beüzemelés előtt mindenképpen ellenőriztetni kell a szakemberrel. A kémények szurkosodását és egyéb kellemetlen tényezőt lehet megelőzni azzal, ha száraz anyaggal fűtik be a kazánokat.  Gyanakvásra adhat okot, ha a páraelszívóval felszerelt konyhában vagy fürdőben valami lecsapódik a hideg sima felületekre, a csempére, esetleg a tükörre, mert nem biztos, hogy a cseppfolyós anyag ártalmatlan, hiszen lehet az szénmonoxid is. Az elszívók gyakran nagyobb teljesítményre képesek, mint a kéményben lévő természetes huzat, ezért nem kifele, hanem a lakásba áramlik a színtelen-szagtalan mérgező gáz.
A tüzeléstechnikai kft.nemrég Beleden szervezett átfogó ellenőrzést. A szakember szerint a településen gyakoribb a gázfűtés, ezért előbbi tanácsait az ott lakóknak is szánja. Akcióik során nagyobb tűzveszélyt okozó problémával nem találkoztak, de mindenkit az előírások maradéktalan betartására kérnek. Azon tulajdonosokat, akiket két egymást követő ellenőrzés után sem találnak otthon, írásban értesítik. A szakemberek a gázkészülékek és -kémények rendszeres ellenőrzésén túl javasolják a szénmonoxid-érzékelő beszerelését. A lakásban történő vizsgálatkor megnézik, hogy nem építettek-e be új nyílászárókat, melyek sokkal hatékonyabban szigetelnek és esetleg elzárják a levegő útját. Miután meggyőződtek a természetes szellőzésről, ún.visszaáramlás-mérő műszerrel nézik meg a szénmonoxid jelenlétét. A kéményeket a négyévenként elrendelt alaposabb műszaki vizsgálat során részletesebben is ellenőrzik, melynek eredményéről a tulajdonos írásban kap tájékoztatást. Ekkor vizsgálják az éghető anyagok elhelyezését, távolságát a kazántól és a faszerkezetektől, és minden olyan apró momentumot, amely balesetre adhat okot.
A Kétüsz Kft.munkatársai megtalálhatók munkanapokon 7-től 15 óráig a kapuvári telephelyen, a hivatalos időn túl pedig üzenetrögzítőn fogadják a bejelentéseket. Amennyiben valaki kénytelen nélkülözni a fűtőberendezését vagy felmerül benne a gyanú, hogy esetleg káros anyag került a légtérbe, a szakemberek azonnal a helyszínre vonulnak.
Beküldés dátuma: 2011. 02. 09.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés