Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Színvonalas, tekintélyt parancsoló volt a verseny

Tanára négy éve ismeri Szabolcsot, aki a szakmai előkészítőt is nála végezte, s amikor konkrét irányt kellett választania, a húsipari termékgyártó mellett döntött családi kötelékei miatt. Horváth Tamás végig nyomon követte a tanuló fejlődését, és plusz feladatokkal ösztönözte a jó eredményre, a Kapuvári Hús Zrt.szakoktatói pedig a fiú gyakorlati előmenetelében segítettek. Szabolcs gyermekkorában gyakran részt vett a házi disznóvágáson, ami már akkor megtetszett neki, s eltökélt szándéka volt édesapja szakmáját folytatni. Otthon eleinte kisebb feladatokkal bízták meg, majd egyre nehezebb munkafolyamatokat kellett ellátnia. A fiatal az iskolai oktatással elégedett, talán a töltelékáru-gyártásnál érez némi hiányosságot, mert ezt a mozzanatot kevésbé tudta begyakorolni.
Szolnoktól jó száz kilométerre lévő Kunhegyesen rendezték meg a háromnapos Szakma Kiváló Tanulója országos versenyt, melyre Fodor Szabolcs valójában nem is akart elmenni, tanára rábeszélésére vágott mégis bele - mondta mosolyogva az ezüstérmes versenyző.
A Berg Gusztáv Szakiskola pedagógusa szerint tanulmányaikat tekintve elég vegyes képet mutatnak a húsipari szakmát elsajátító fiatalok: a kiemelkedő teljesítményt nyújtók mellett gyengébb képességű, kevésbé odaadó diákok járnak az iskolába.  - A külső szemlélő számára talán nehezen felfogható, hogy a húsipari termékgyártó igen komplikált szakmai színvonalat képvisel, és nemcsak nagy erőkifejtést, monotóniatűrést igényel, hanem szeretni is kell, hogy valaki akár negyven éven át űzze ezt a tevékenységet - fogalmazott Horváth Tamás.
Tavaly 19-en indultak, s ebből idén 8-an vizsgáznak; a lemorzsolódott tanulók nem jártak be rendszeresen az iskolába, és a gyakorlati képzést is hanyagolták. A tanár a következő esztendőkben sem számít ennél kedvezőbb tendenciára, vagyis a tanulóknak mintegy fele jut el a befejezésig, pedig talán ez az egyetlen olyan szakma a Berg Gusztáv Szakiskolában, amellyel már a szakmunkásvizsga előtt biztos munkahely várja a fiatalokat. Fodor Szabolcs még nem döntötte el, hol fogja kamatoztatni tudását: vagy Kapuváron marad, de az is lehet, hogy külföldre megy dolgozni.
Beküldés dátuma: 2011. 05. 04.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés