Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Szociálisan érzékeny falu Rábakecöl - amiben tudnak, segítenek

Tuba Erik szerint az elvándorlást a munkalehetőségek állíthatnák meg, a vállalkozóknak viszont olyan komoly elvárásai vannak, amelyeket a kis községet nem tudnak megadni. Úgy tűnik, a letelepedési támogatás sem mindig elég vonzó, mert 400 ezer forint vissza nem térítendő segítséget kap az a fiatal pár, aki náluk vásárol házat vagy építkezik, továbbá gyermekenkénti juttatásban részesülnek. Rábakecölben évek óta érvényben van az a negatív tendencia, amely szerint csökken a lakosság lélekszáma. Az utoljára megjelent statisztikai adatok szerint 780 alatti a lakosok száma – beszélt a kevésbé örömteli tényekről a polgármester. A falu önálló intézménnyel nem rendelkezik, a két családi napközis csoport és a tagóvoda pedig a belediekkel közös fenntartásban működik. Az egészségügyi ellátás megoldott: házi- és gyermekorvosi, valamint védőnői szolgálat is van a faluban.
A kisebb fejlesztések és karbantartások mellett Rábakecöl tavalyi évét egyetlen nagyberuházás határozta meg, méghozzá a művelődési központ, illetve integrált közösségi szolgáltató tér kialakítása. Ez a projekt jelentősen megterhelte a 2011-es költségvetést, mert utófinanszírozásos támogatás lévén meg kellett előlegezni az összeget. Annak ellenére, hogy túl vannak már minden ellenőrzésen, az önkormányzat a mai napig sem kapta meg a beígért, közel 42 millió forintot.  Hogy átvészeljék ezt az átmeneti időszakot, kénytelenek voltak 35 millió forint előfinanszírozott hitelhez folyamodni, emiatt az év végi egyenleg kb.mínusz 13 milliót mutat. Tuba Erik szerint a Soós Imre Kulturális Központ működése még gyerekcipőben jár, de 2012 elejére több programot is szerveznek: asztalitenisz-bajnokságot, téli kvízpartit  és farsangi mulatságot. A  könyvtár korábban is az intézményben működött, továbbá itt kapott helyet a családi napközi. Az integrált közösségi szolgáltató tér viszont újdonságnak számít, mely annyiban bővíti ki a klasszikus művelődési házas tevékenységet, hogy szabadon látogatható a számítógépterem.
Tuba Erik beszámolt a szociális ágazaton belüli tevékenységekről is: Amennyiben szükség van rá, temetkezési segélyt utalnak az érintetteknek, ápolási díjban  pedig öten részesülnek a településen. A szülési támogatás Rábakecölben elég magas, mert 115 ezer forintot adnak a kismamáknak. A közfoglalkoztatási lehetőségeket megpróbálták teljes mértékig kihasználni, s ami pénzt lehetett, elnyerték pályázaton. Az iskolakezdési támogatást nem csak a nyolcadik osztályig, hanem még a középiskolásoknak is kifizetik, ami meglehetősen ritka a helyhatóságok gyakorlatában. A Bursa Hungarica felsőoktatási pályázaton automatikusan részt vesznek, és csatlakoznak a nyári gyermekétkeztetési akcióhoz. Mindemellett többen részesültek a mozgáskorlátozottaknak járó közlekedési támogatásban.
Rábakecölben a költségvetés tervezése előtt még nem lehet pontosan meghatározni, hogy mi lesz teljesíthető 2012-ben, de az eseménynaptárt már jóváhagyta a testület. A járdafelújítási programot önkormányzati és lakossági összefogással szeretnék folytatni, hogy ne kelljen vállalkozókat is bevonni. Időszerűvé vált a Petőfi utcai padka rendbe hozatala, a Rákóczi utcai vízelvezetés pedig akut probléma, ezért utóbbira végleges megoldást keresnek. A fővárosban dolgozó Tuba Erik nem riad vissza a Rábakecölben rá váró feladatoktól, hiszen mint mondta, hosszú az éjszaka, ráadásul a modern információtechnológia korában nem jelenthet gondot a kapcsolattartás. Távollétében egyébként is számíthat munkatársaira.
Beküldés dátuma: 2012. 02. 01.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play