Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Szűrővizsgálatok a Rábaközben

Tegye mindenki a szívére a kezét, és vallja be önmagának: Szívesen vesz részt a szűrővizsgálatokon? A számadatok sajnos azt mutatják, nem vagyunk eléggé aktívak. A távolmaradók jelentős hányada úgy kerül a mentőautóba, hogy fogalma sem volt betegsége előzményeiiről.

Osliban az átlagosnál többen vesznek részt a szűrővizsgálatokon. A fejlődést dr. Szalai László nem saját tevékenységének tulajdonítja, hanem a kis település varázsának, ahol mindenki ismer mindenkit. A rábaközi faluban a személyes ráhatás talán erősebben érvényesül. Az első nagy áttörést a vastagbél daganat szűrése hozta meg. (2013 tavaszán televíziónk és újságunk is beszámolt az országosan indított kampányról.)
– Nagyon kilógtunk a sorból, hiszen a célcsoportot szinte száz százalékig megszűrtük. A programban négyszáz ember vett részt, akik közül negyvennek pozitív eredménnyel zárult a vizsgálat. Ezek az emberek vastagbél rákosok lettek volna pár éven belül! – mondta az doktor. Az osli–veszkényi körzetben tizenöt éve praktizáló háziorvos megosztotta velünk tapasztalatait: Ez idő alatt a lakosság felét egyszer sem látta a rendelőben, a többiek viszont rendszeresen megjelennek. A nagyobb probléma nyilván az első csoportba tartozókkal van, hisz közülük nem egy és nem kettő úgy kerül a kórházba, hogy teljesen váratlanul éri a diagnózis.


Dr. Szalai nem adja fel, mert továbbra is küzd a betegek megmentéséért.
– Írjuk állandóan a kis leveleinket, de én egy falusi körzeti orvos vagyok, ezért nem biztos, hogy ötleteimet a döntéshozók komolyan veszik. De nem is ez a lényeg, hanem, hogy a körzetben rám bízott 1700 ember ebből profitáljon. Értük harcolunk, a többi orvosnak meg szurkolunk, hogy sok kudarc mellett érezzék ezt a sikerélményt, és legyen erejük a folytatáshoz.
A beszélgetésből kiderült, hogy tulajdonképpen mindenki ugyanazt szeretné, tehát az orvosok és a páciensek egyaránt jót akarnak, de valamilyen okból mégsem úgy működik a dolog, ahogy az érintettek eltervezték.
"Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez" A Kapuvár–Beled Kistérség Egészségfejlesztési Iroda jövő év áprilisáig tartó szűrőprogramot indít idén ősszel.


Osliban november 29-én 9-től 17 óráig várják – az általános iskola előtt álló kamionnál, valamint az épület tantermeiben kialakított szűrőállomáson – a 45–65 év közötti lakosságot. A páciensek mammográfiai, szemészeti, hasi és kismedencei ultrahang, csontsűrűség vizsgálaton, valamint anyajegy és melanoma szűrésen vehetnek részt. A hasi és a mammográfiai vizsgálat eredménye a háziorvoshoz érkezik be kb. négy hét múlva, a többi eredményt pedig a helyszínen tudják meg az érintettek. Kapuváron és Beledben 2015 elején veszi kezdetét a program – számolt be televíziónknak Kapuiné Licskai Amarilla, az egészségfejlesztési iroda munkatársa.

Pantelics Endréné saját pozitív példáján keresztül biztatja nőtársait, hogy vegyenek részt a szűréseken. Története a következő: Miután jobb mellében csomót tapintott, 1999 tavaszán emlődaganatot diagnosztizáltak nála. A műtét után közölték vele, hogy rosszindulatú.
– Két napig sírtam, mert nagyon le voltam törve, de aztán megerősödtem, és azt mondtam: Ezen túl kell lépni! Minden nap bejártam Győrbe, ahol huszonöt sugárkezelést kaptam – mesélte az öt év után gyógyultnak nyilvánított beteg.
Miután kollégánk az asszony hogylétéről, esetleges további betegségeiről érdeklődőt, meglepő módon így válaszolt: Nem fog ráférni a kazettára, ezért hagyjuk. Pantelicsné mindennek dacára a család biztos támasza, aki másokat vigasztal, ha bajba kerül. Honnan az erő és a pozitív kisugárzás? – Nem tudom, talán ilyen a természetem. Az egészséghez jó hozzáállásra van szükség, és családomat sem akarom folyamatosan ezzel terhelni, viszont ha nekem van bajom, mindig számíthatok rájuk – hangzott az interjúban. A négy unokának örvendő nagymama azt javasolja, hogy a fájdalmat tekintsék olyan jelzésnek, mely miatt feltétlenül keressék fel orvosukat.
A betegség nem válogat, s ezt a problémát a polgármesternek és a háziorvosnak nyíltan fel kell vállalnia. Fodor József nem először vesz részt egészségügyi szűrések szervezésében, mert nagy jelentőséget tulajdonít a komolyabb betegségek megelőzésének. Osli polgármestere saját családjában tapasztalta, hogy mennyire fontos az időben elvégzett szűrővizsgálat.
– Ráadásul ez most helyben lesz, nem kell menni sehova. Örülök, hogy ilyen fáradhatatlan, előzékeny orvosunk van, mert maximálisan odafigyel az emberek egészségére – mondta a falu vezetője, aki nagyra értékeli dr. Szalai László kitartó igyekezetét.
Németh Árpád, a szomszédos település polgármestere nagyon örül, hogy a közös háziorvosnak köszönhetően Veszkény lakossága is részt vehet a programban.
– A szűrésekkel megelőzhetőek a nagyobb betegségek, és ha az ember rendszeresen igénybe veszi, saját magát is megnyugtathatja, hogy jó állapotban van, ezért nyugodtan tervezhet a jövőre. Buzdítom a veszkényieket, hogy jöjjenek át Osliba, és ne sajnálják az erre szánt időt.

Beküldés dátuma: 2014. 11. 19.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés