Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Tájékoztató a drogfogyasztás büntetőjogi következményeiről

Az Országos Rendőr-főkapitányság nem azért kezdeményezte drogprevenciós programját, hogy a szülők feljelentsék saját gyerekeiket, hanem együttműködési szándékkal indította a családok megsegítésére irányuló kampányát.

A szülők és a családok a rendőrség kiemelt partnerei a kábítószer-bűnözés megelőzésében címmel indította az Országos Rendőr-főkapitányság azt a drogprevenciós programot, melynek keretében a rendőrségtől várhatnak segítséget a 12 és 18 év közötti gyermeket nevelő szülők. Kapuváron Varga Andrást jelölték ki az összekötő szerepre. A rendőr hadnagy a családoknak azt javasolja, hogy név nélkül, általánosságban tegyék fel kérdéseiket, mert ha bűncselekményhez köthető konkrét információkhoz jutnának, hivatalból eljárást kellene indítaniuk. A szakembere a probléma büntetőjogi és igazságszolgáltatási következményeire hívják fel a figyelmet, mert a kábítószer-fogyasztás egészségügyi és szociális kockázatai nem tartoznak a hatáskörükbe.

Harsányi Judit, a csornai rendőrkapitányság bűnmegelőzési tanácsadója elmondta: Elsősorban azok a családok keresik fel őket, akiknél nyilvánvaló, hogy a gyermek szerfogyasztó lett. Az ősztől indított programmal viszont azokat a csoportokat célozták meg, akik szembetűnő jeleit tapasztalták környezetükben a kábítószer- fogyasztásnak, de ezidáig nem kértek tanácsot.
A rendőr őrnagy elmondta, hogy a szülők milyen gyanút keltő jelekre figyeljenek: Megváltozik a fiatal viselkedése, láthatóan koncentrációs zavarokkal küzd, hanyatlik a tanulmányi eredménye, új barátok bukkannak fel, szabadidejét egyre többször ismeretlen helyen tölti. Jellemző, hogy hamar elfogy a zsebpénze, és egyre több kiadása merül fel. Néha nehéz külön választani az alkohol hatása alatt lévő egyén zavarodott viselkedését a kábítószer miatti befolyásoltságtól. Környékünkön nem annyira a hagyományosan drogként ismert, drágább anyagokat használják, hanem a könnyebben hozzáférhető marihuánát, szintetikus szereket és a dizájner drogokat. A kevésbé elterjedt cuccokkal szemben hatásuk brutális lehet, ezért sokkal veszélyesebbek. A zavart viselkedésű fiatalt a rendőr bármikor előállíthatja, amit toxikológia vizsgálat fog követni. Amennyiben a teszt kimutatja az illegális anyagot, eljárás indul a buliból hazainduló tinédzser ellen még akkor is, ha nem találtak nála kábítószert.
Mit tehetnek a szülők, amennyiben a szakemberek segítségére szorulnak? Részt vehetnek az iskolák és a gyermekvédelemmel foglalkozó intézmények kezdeményezésére indított szülői értekezleteken, előadásokon, elmehetnek a rendőrség által havonta egyszer megjelölt fogadóórára. Kéthetente egy alkalommal a területileg illetékes összekötőt telefonon is meg lehet kérdezni. Aki írásban szeretne választ kapni kételyeire, az böngéssze a
www.police.hu weboldalt. A Bűnmegelőzés menüpontra kattintva megtalálják a drogprevenciós összekötők elérhetőségeit. A tanácsadók listája megyénként, azon belül pedig a területileg illetékes rendőrkapitányságokra bontva került feltüntetésre.

Beküldés dátuma: 2014. 12. 16.

Kapcsolódó hírek

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play