Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Tájékoztató Beleden a Gondosóra programról

A Gondosóra program Magyarország Kormánya által elindított ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogon hozzáférhető jóléti szolgáltatás, amelynek célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat.

Rácz Árpádné húsz éve tevékenykedik a szociális területen és mindig kiemelt figyelmet fordított az idős korúak ellátására. A beledi idősek napja alkalmából felhívta a figyelmét az érintetteknek – a korábbi jelzőrendszeres házi segítségnyújtáshoz hasonló elven működő –, a kormány által  indított Gondosóra programra.  A 65 év felettieknek alanyi jogon járó jelzőeszköz és a hozzá kötődő szolgáltatás teljesen ingyenes – tette hozzá a Beledi Egyesített Szociális Központ vezetője. – Egyre nagyobb igény van az ilyen fajta biztonságot garantáló szolgáltatásra. Ahogy elnézem önöket, mindenki nagyon fitt és fiatalos, de bármikor történhet olyan baleset, amikor jól jönne a segítség és időbe telik, hogy a mobiltelefonban megkeressük a hozzátartozók, ismerősök számát. Az említett okosóra lényege, hogy állandóan viselni kell: csuklón vagy a nyakba akasztva – fogalmazott. A segélyhívást szakképzett személyekből álló diszpécserszolgálat fogadja, akik ha súlyosnak ítélik a helyzetet, további intézkedést tehetnek.

Mi az a Gondosóra program? Digitális Idősgondozás Projekt. Segít az egyedül élőknek és az együtt élőknek, a mozgásukban korlátozottaknak, de a mobil, egészséges egyének számára is biztonságérzetet ad.

Hogyan működik a program? A jelzőkészülék megnyomását követően bejelentkezik a diszpécserszolgálat szakképzett munkatársa, aki meghallgatja a segítséget kérőt, majd a probléma azonnali kezelésének megfelelő intézkedést kezdeményez. Felveszik a kapcsolatot a megadott kontaktszemélyekkel, vagyis a családtagokkal, esetleg a szomszéddal. Abban az esetben, ha azonnali beavatkozásra van szükség, a diszpécser jelzést ad a mentőknek vagy a katasztrófavédelemnek. A segélyhívó készülék két irányú kommunikációra, beszélgetésre alkalmas, ami annyit jelent, hogy a diszpécserszolgálat és a készüléket viselő között lehetséges a kapcsolatteremtés.

Rácz Árpádné külön felhívta a figyelmet arra, hogy az intézmény eddig is és ezután is minden segítséget megad a gondosóra igényléséhez szükséges ügyintézéshez. – Akinek ez nehézséget okoz és teheti, keressen meg bennünket, jelezze felénk, és a családsegítő kollégák felkeresik az otthonukban, hogy segítséget tudjanak nyújtani – mondta az intézményvezető.

Beküldés dátuma: 2024. 01. 12.

Kapcsolódó hírek

További hírek