Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Tájékoztató Beleden a Gondosóra programról

A Gondosóra program Magyarország Kormánya által elindított ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogon hozzáférhető jóléti szolgáltatás, amelynek célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat.

Rácz Árpádné húsz éve tevékenykedik a szociális területen és mindig kiemelt figyelmet fordított az idős korúak ellátására. A beledi idősek napja alkalmából felhívta a figyelmét az érintetteknek – a korábbi jelzőrendszeres házi segítségnyújtáshoz hasonló elven működő –, a kormány által  indított Gondosóra programra.  A 65 év felettieknek alanyi jogon járó jelzőeszköz és a hozzá kötődő szolgáltatás teljesen ingyenes – tette hozzá a Beledi Egyesített Szociális Központ vezetője. – Egyre nagyobb igény van az ilyen fajta biztonságot garantáló szolgáltatásra. Ahogy elnézem önöket, mindenki nagyon fitt és fiatalos, de bármikor történhet olyan baleset, amikor jól jönne a segítség és időbe telik, hogy a mobiltelefonban megkeressük a hozzátartozók, ismerősök számát. Az említett okosóra lényege, hogy állandóan viselni kell: csuklón vagy a nyakba akasztva – fogalmazott. A segélyhívást szakképzett személyekből álló diszpécserszolgálat fogadja, akik ha súlyosnak ítélik a helyzetet, további intézkedést tehetnek.

Mi az a Gondosóra program? Digitális Idősgondozás Projekt. Segít az egyedül élőknek és az együtt élőknek, a mozgásukban korlátozottaknak, de a mobil, egészséges egyének számára is biztonságérzetet ad.

Hogyan működik a program? A jelzőkészülék megnyomását követően bejelentkezik a diszpécserszolgálat szakképzett munkatársa, aki meghallgatja a segítséget kérőt, majd a probléma azonnali kezelésének megfelelő intézkedést kezdeményez. Felveszik a kapcsolatot a megadott kontaktszemélyekkel, vagyis a családtagokkal, esetleg a szomszéddal. Abban az esetben, ha azonnali beavatkozásra van szükség, a diszpécser jelzést ad a mentőknek vagy a katasztrófavédelemnek. A segélyhívó készülék két irányú kommunikációra, beszélgetésre alkalmas, ami annyit jelent, hogy a diszpécserszolgálat és a készüléket viselő között lehetséges a kapcsolatteremtés.

Rácz Árpádné külön felhívta a figyelmet arra, hogy az intézmény eddig is és ezután is minden segítséget megad a gondosóra igényléséhez szükséges ügyintézéshez. – Akinek ez nehézséget okoz és teheti, keressen meg bennünket, jelezze felénk, és a családsegítő kollégák felkeresik az otthonukban, hogy segítséget tudjanak nyújtani – mondta az intézményvezető.

Beküldés dátuma: 2024. 01. 12.

Kapcsolódó hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play