Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Tartják a színvonalat a beledi iskolából kikerülő diákok

A szomszéd településről, Vadosfáról származó Hantó Szabolcs valószínűsíti, hogy kántortanító édesapja példája nyomán választotta a pedagógusi pályát.  Az ELTE történelem-könyvtár szakára beadott felvételije nem sikerült az óriási túljelentkezés miatt, így segédmunkás lett a pamutszövő és műbőrgyárban. A győri Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolán 1969-ben kapta meg diplomáját. A negyven esztendeje házas Hantó Szabolcs csoporttársában találta meg élete párját. Mariettával két leánygyermeket neveltek fel, akik szintén tanárként  végeztek. Az ízig-vérig pedagógus családban két-két unoka született.
Hantó Szabolcs leszerelése után került a beledi iskolába, ahol a tanítás mellett először osztályfőnöki, majd munkaközösség-vezetői, később pedig igazgatóhelyettesi feladatokkal foglalkozott. 1987 augusztus 1-jével kinevezték az intézmény vezetőjének, amelyet pályázat útján nyert el. Mivel pozícióját később is sikerült meghosszabbítania, bő húsz évig látta el az  igazgatói teendőket. Az iskolafenntartóval mindig jó kapcsolatot ápolt. További fő törekvése volt, hogy a falusi oktatási intézményből kikerülő tanulók ne szenvedjenek hátrányt a városi iskolába járókkal szemben. Mindig szakképzett, eredményes pedagógusokkal vette körül magát, és kereste a szülők szimpátiáját. Beleden még ma is szenzációként élik meg a tornacsarnokot, amely reggel nyolctól este tízig a kicsik és a nagyok rendelkezésére áll. A volt igazgató büszkén megjegyezte: a beledi diákok a játékos sportversenyeken több tíz éve megyei első helyen végeznek. A kitűnő képességű gyerekek közül válogató neves győri gimnáziumokból is olyan visszajelzéseket kap a beledi iskola, hogy reálisan értékelték a diákokat, mert valós tudást hoztak magukkal a középiskolába.
Hantó Szabolcs jó harminc éve foglalkozik Beled múltjának kutatásával. A dokumentációs és tárgyi gyűjtemény az ezredfordulóra érte el azt a mennyiséget, hogy a jubileumi kereszt 2001-es felállításakor megnyitották a helytörténeti kiállítást, mely azóta megérett a bővítésre, ezért tájház kialakításán gondolkodnak. A nyugdíjas pedagógus két alapítvány kuratóriumában tölt be elnöki pozíciót, és továbbra is figyelemmel kíséri a település közéleti tevékenységét. Ha marad energiája az unokákkal való foglalatosság mellett, kertészkedéssel tölti idejét.
Beküldés dátuma: -0001. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play