Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Tavaszi fametszések Kapuváron

Kapuváron a napokban is zajlik a város közterületein lévő díszfák tavaszi fiatalító metszése. Mivel ezzel kapcsolatban lakossági megkeresés érkezett hozzánk, rövid szakmai értékelésre kértük Kiss Gy. András városgazdát.

 – Hámori György polgármester úr több médiumban, így a Rábaközi Televízióban is beszámolt már a fakivágások szükségességéről. Így arról is, hogy a polgármesteri hivatal illetékes szakhatósága szakmai előkészítő munka után rendelte meg a munkát és választotta ki a kivitelezőt. Minden egyes fa visszametszéséről – és ha szükséges volt kivágásáról – szakértői vélemény alapján született döntés. Aki jár-kel az országban, az ezekben a napokban minden felelős helyhatóság közterületein hasonló munkákat lát. A mi tapasztalatunk az, hogy a lakosság túlnyomó többségének támogatását bírja a tavaszi faritkítás, hisz naponta tucatnyi, további fametszéseket kérő telefon érkezik hozzánk. A jóval kevesebb a kritikai észrevétel, és ezeket minden esetben kivizsgáljuk – fogalmazott a szakember.
– Elsődleges célunk a közlekedést vagy közvilágítást akadályozó ágak eltávolítása, illetve a fák megerősítése. A közutakra vonatkozó szabályozás "űrszelvényekben" határozza meg az önkormányzat felelősségét, ez alapján közlekedési út mellett a kiemelt koronaéltől számított fél méter, szegély nélküli utaknál pedig egy méter távolságig, illetve 4.5 méteres magasságig semmilyen közlekedést akadályozó tárgy, ág nem maradhat. A vállalkozó ellenőrzötten és ennek megfelelően tevékenykedik.  
A kivágott fák mindegyike közvetlenül vagy közvetve életet és/vagy vagyontárgyakat veszélyeztetett. A mentőállomásnál a fűzfa kerítésre dőlt, az Osli úti gesztenyefák lakóépületet veszélyeztettek. Kivágásukkal a kora tavaszi szélviharok már nem okoznak károkat a városban – tette hozzá Kiss Gy. András.
– A gallyakat ledaráljuk, a tűzifaként felhasználható ágakat összegyűjtjük és liciten értékesítjük. Valamennyi kivágott fa helyére újakat ültetünk vagy ültettünk. Az egyébként vágásra jelölt, de megmentett fűzfák már rügyeznek, a lakótelepi hársfák a beköszönő tavasszal pedig lassan életre kelnek – mondta a városgazda.

© MOLNÁR TV. KFT.

Beküldés dátuma: 2014. 03. 26.

Kapcsolódó hírek

További hírek