Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Tekeredik a kígyó, rétes akar lenni

Korábban falunapnak hívták a mostanihoz hasonló rendezvényeket, ami néhány esztendeje fesztivállá minősült. Mivel a faluvégi focipálya távol esett a központtól, beljebb kerestek helyszínt. Az aszfaltos útról kényelmesen megközelíthető, hivatal melletti, befüvesített tér a kultúrház közelsége miatt az igénynek jobban megfelel. A bodonhelyi nyugdíjasklub tagjai és a sütő-főző asszonyok ajánlottak fel édességeket a második alkalommal megrendezett rétesfesztiválra. Kenesei Ferenc alig győzte sorolni a finomságok legkülönfélébb változatait: sima almás, meggyes. túrós-mazsolás, diós, rakott és kígyórétes. A polgármester csak ebéd után tudott időt szakítani a kóstolásra, de riporterünknek megígérte, hogy ha mindet nem is, de néhányat biztos meg fog ízlelni. Tavaly pillanatok alatt szétkapkodták a réteseket, ezért 2013-ban már pénzért kínálták őket, hogy minél több embernek jusson. A befolyt összeg jó helyre került, mert a nyugdíjasklub költheti el valamilyen hasznos célra. A falu vezetője azt is elmondta, hogy a rétesfesztivál alkalmával avatták fel a nemrég elkészült fedett színpadot, hiszen első ízben működtették rendeltetésszerűen: Hajnal Nikolett nótaénekes, Rostás Tibor, valamint a „Sárga rózsa” nyugdíjasklub és a bodonhelyi showtáncosok léptek fel. Később Csocsesz és Nagy Balázs színművész szórakoztatta a nagyérdeműt. Őket követték a rábaszentmiklósi néptáncosok, valamint estefele a dunaszentpáli Csillagfény együttes és Szórádi Árpád zenész. Fél tíz körül a tűzzsonglőrök csalogatták ki a szabadba a nézőket a 200 m2-es sátor alól. Mivel pályázati forrásból nem tudtak erre a célra pénzt szerezni, a bodonhelyiek az elmúlt években megspórolt tartalékból állták a rendezvény költségeit. A polgármester nem örül a zsugorodó lehetőségeknek, ezért talán jövőre a vállalkozókat is jobban megkörnyékezik.
Varga Zoltánné családtagjain tesztelte legújabb „találmányát”, a túrós–barackos rétest, mellyel  az idei fesztiválon is előrukkolt. Ezt az ízösszeállítást csak néhány éve próbálta ki, úgyhogy igazi uniqumnak számít. A háziasszonyt segítik az ötletelésben a televízió főzőcskés műsorai. Vargáné már annyira rutinos, hogy neki mindössze tízperces munka a rétestészta kinyújtása.
A kisbabotiak szintén bevetették minden tudásukat, és finomabbnál finomabb rétesekkel érkeztek a fesztiválra. Tompos Sándorné a hagyományos nyújtással készült túrós, almás–mákos és lekváros–darás fajtára esküszik leginkább. A 100 forintért kínált édesség szerinte is nemes célra lesz fordítva, mert jó helyre kerül, a nyugdíjasklubba. Tavaly nem szerepelt a repertoáron a barackos és a rakott rétes, valamint a darás változat sem. A rakottba, mint ahogy a neve is sugallja, legalább háromféle tölteléket tesznek. A Tompos családban nagyon kelendő a sütemény, ezért nem lehet belőle eleget készíteni. Riportalanyunk elmondta, hogy a Rábaközi Magazinban való tavalyi szereplésük óta sokan érdeklődtek a jó rétessütés titkáról, amit ők bárkivel szívesen megosztanak. A több fázisból álló folyamat a megfelelő liszt kiválasztásával kezdődik, a töltelék kikeveréséhez pedig jó ízlés szükségeltetik – tudtuk meg a kisbaboti Tompos Sándornétól, akinek a tejfölös–csirkés és a darált húsos rétes már extrémnek számít.

A bodonhelyi származású, Rábaszentmiklóson élő Szabó Istvánné kicsit kilóg a sorból olyan értelemben, hogy  alkotásaival nem az ízlelőbimbókat, hanem a látogatók képi látásmódját tette próbára. Az amatőr alkotó munkáival a környéken sokan találkoztak, hisz számtalan falunapon megmutatja képeit a közönségnek. Ebben a műfajban újdonságnak számít a többféle technika – a homok, a tempera és az olaj – egyidejű alkalmazása. A művészt eddig tájképei és csendéletei tették ismertté, de megpróbálkozott az egyéni és páros portrékkal is. Úgy érzi, hogy merészebbé vált az évek során, így spontán ötleteit is vászonra viszi.
Beküldés dátuma: 2013. 05. 29.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés