Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Telekesi József a rendszerváltás óta polgármestere a falunak

A tősgyökeres rábacsanaki Telekesi József félig tréfásan megjegyezte: talán előnyére válik, hogy egy hideg januári napon született, mert kitartó és kemény emberekre van szükség a mai világban. A feleségével két lányt felnevelő, a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen végzett gépészmérnök “civilben”huszonhárom személy foglalkoztatását biztosító lakatos- és asztalosipari kft.-t vezet.
A hatodik ciklusát töltő polgármester megtisztelőnek érzi a helyiek bizalmát, melyet azzal nyugtáz, hogy  talán láttak fantáziát tevékenységében, és újbóli megválasztásával a közért kifejtett tevékenységét jutalmazták. A ‘90-es évek elején valamennyivel több állami normatíva jutott a településeknek, ezért könnyebben sáfárkodtak a helyhatóságok, ugyanakkor tragikusan rossz infrastruktúrát örököltek az előző rendszertől. A telefon után következett a vezetékes gáz és a szennyvízcsatorna kiépítése, és csekély programválasztékkal beindult a kábeltévé is. Utóbbinak az lett az eredménye, hogy egyedi parabola antennákkal pótolták a hiányzó csatornákat az emberek. Mióta rácsatlakoztak a Molnár Kft.hálózatára, ez a gond megszűnt, ráadásul a helyi közvetítésekről sem maradnak le. Sajnos, a csökkenő gyermeklétszám miatt Rábacsanakon megszűnt az iskola: a felsősök Szilba, a kicsik pedig Egyedre járnak át. A szülők a szili Kerekerdő Óvoda rábacsanaki tagintézményébe vihetik a három-hétéves korú gyermekeket. A polgármester abban bízik, hogy tartható lesz a jelenlegi létszám: 17-en járnak az óvodába, és 36 iskoláskorú él a településen.
Az elöregedő félben lévő falu nevének eredetével kapcsolatban két magyarázat került nyilvánosságra. Az egyik szerint a valamikori tó kiszáradt, és a helyén keletkező, csónakot formázó kis szigetszerű képződmények módosult szóváltozata alapján kapta a Csanak nevet. A másik verzió alapján több Csanak vezetéknevű személy lakott a településen, ezért a hely is felvette a  megszólítást, a Rába előtagot pedig csak azért fűzték hozzá, hogy különbözzön a többi hasonló nevű falutól. Napjainkban egyre magasabb a nyugdíjasok száma, a fiatalok többsége pedig máshol keresi a boldogulását. Telekesi József ennek legfőbb okát abban látja, hogy nincs munkalehetőség a községben. Szerinte az átmeneti támogatás nem jelenthet megoldást a bajokra, hanem egzisztenciális biztonságot jelentő foglalkoztatókra lenne szükség a környéken. Szabadon álló épület van elég Rábacsanakon, viszont azok gazdaságos működtetése már nem olyan egyszerű feladat, ezért egy fűthető klubhelyiséget biztosítottak a fiataloknak. Önkéntes tűzoltóikra és a sportegyesületre egyaránt büszkék a faluban, az idősek klubja pedig érdektelenség miatt szűnt meg Rábacsanakon. Jelenleg a falugondnok és a szociális hálózat munkatársai figyelnek oda a korosabb embertársaikra.
Beküldés dátuma: 2011. 08. 10.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play