Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Téti kiállítás: Foltokból újraalkotott világ

A neszeszer, a táska, vagy egy-egy terítő, ágytakaró hasznos tárgy lehet mindenki otthonában. Készítője szerint nemcsak azt vidítja fel, aki látja, hanem aki mindezeket előállítja.

Deákné Kéri Márta kicsi kora óta Téten él, és házasságkötése után is a településen maradt családjával. A háromgyermekes szülő csornai származású édesanyja révén kötődik a Rábaközhöz. A marketinggel foglalkozó hölgy munkája miatt bejár Győrbe, a kézimunkázást pedig hobbiszinten műveli.
A varrás szeretetét a család nő tagjaitól tanulta meg, így már kamaszkorában lekötötte az apróbb dolgok, valamint a ruhák összeállítása. A foltvarrással harmadik fia születése után, 2009-ben ismerkedett meg.
A győri székhelyű, 2011 januárjában alakult „Galagonya Tanoda” foltvarró csoport vezetője régóta szerette volna megmutatni munkáikat a tétieknek is. A tizenkét fős társaság fele nyugdíjas, a többiek pedig még aktív dolgozók, akik a munka és a család mellett hódolnak szenvedélyüknek. A lányok, asszonyok kéthetente, szerdai napokon tartják találkozóikat a Gyermekek Házában. A varrás mellett megismerik a különféle technikai megoldásokat, ezenkívül minden esztendőben elkészítik közös munkáikat. A csoport tagjai szervezik az Észak-dunántúli Regionális Foltvarró Találkozót, melyre az ország minden részéről érkeznek a hasonló érdeklődésű emberek.
Deákné Kéri Márta szerint a foltvarrás kiváló stresszoldó tevékenység, mert lelkesedést és energiát ad művelőinek. Időben hosszú folyamatról van szó, mert aprólékos tervezést igényel: kiválasztják az anyagokat, eldöntik a színösszeállítást és a mintázatot. A háromrétegű munka fedlapja maga a foltokból álló mozaik, a középső egy puha anyag, ami alatt található a hátlap. A különböző részek összedolgozása lehet kézimunka, vagy történhet gépi tűzéssel. A hagyományos eljárás szerint darabokra vágják az anyagokat, majd összevarrják. Ha igazán alaposak akarnak lenni, akkor megtervezik papíron az elkészítendő alkotást.
A Téten élő foltvarró az évszaknak megfelelően váltogatja otthonában a dísztárgyakat, az egyedi előállítású táskákat pedig a mindennapokban használja. Általában valamennyi darab gazdára talál, met elajándékozható a családtagoknak és az ismerősöknek, akik örülnek a szép, különleges foltmunkáknak.
A „Galagonya Tanoda” foltvarró csoport tagjai nyitottak mindenre, és szívesen látják a hobbi iránt érdeklődő újabb jelentkezőket. A kevésbé rutinos varrónőkkel tanfolyamaikon ismertetik meg a kézimunkázás ezen ágát. Munkáikat többször bemutatták a Káli-medencében, de ha hívják őket, alkotásaikat bárhol kiállítják.

Beküldés dátuma: 2016. 01. 27.

Kapcsolódó hírek

További hírek