Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Tisztességben megélt aranydiploma

Dr. Gelencsér Gyula fél évszázada gyógyítja a csornai betegeket. Gyakorlati tanítómesterének dr. Bartos Gábort tekinti, de emberséget tanult valamennyi elődjétől. Az elesettek körülményeinek javítása, a segítségadás munkája mellett folyamatosan jelen volt életében.

Gelencsér Gyula háziorvos 1966 szilveszterén került Csornára. A doktor tavaly ősszel vehette át Pécsett aranydiplomáját.
A csornai családorvos egy Somogy megyei kisközségben látta meg a napvilágot, Csurgón érettségizett, majd a Pécsi Orvostudományi Egyetemen szerezte meg diplomáját. Szülei akkor már Budapesten éltek, és a frissen végzett orvost az egyetemről a Rábaközbe küldték. Kapuváron dolgozott három hónapig dr. Joob főorvos mellett, majd a körzetek átszervezése után Csornára került. Dr. Gelencsér Gyula a nyugállományba vonuló dr. Bartos Gábort váltotta 1969-ben. Ellátta a község egy részét, de akkoriban Barbacs és Maglóca is ehhez a gondozási területhez tartozott, így az orvos sokszor motorral és kerékpárral jutott el a páciensekhez, ráadásul két éven keresztül a mostani négy helyett csak két körzeti orvos dolgozott. Csorna várossá avatása után kezdtek el dolgozni a gyermekorvosok, a ’70-es évek végén pedig bevezették az ügyeleti rendszert. Az állandó készenlét valamennyire megviselte a doktorokat, de a fiatalok jobban bírták a megnövekedett terhelést.


Óriási különbség van az akkori és a mai viszonyok között. Azóta rengeteget fejlődött a közlekedés és a betegellátás.
– Az eredményeket a gyógyító munkában lehet lemérni. Mindig igyekeztem megfelelni az adott kor szakmai színvonalának, ezért sok továbbképzésen vettem részt. Abban az időben még nem volt lehetőség a szakvizsgára, de amikor elérhetővé vált, 1976-ban az elsők közt szereztem meg általános orvostanból, 2002-ben pedig üzemorvostanból – mondta a gyógyító, akinek mindig fontos volt a csapatmunka.

Dr. Gelencsér Gyulát szívvel-lélekkel végzett gyógyító tevékenysége mellett mindig „megtalálta” a közösség, a betegek, az idősek érdekében végzett tevékenység.
Ötvenöt éven át a Magyar Vöröskereszt területi munkájából is kivette a részét, országos vezetőségi tagként nyolc éven át Budapestre járt a megbeszélésekre. Hosszú időn keresztül dolgozott a mai katasztrófavédelem elődének számító polgári védelemnél, ahol szakszolgálati vezetőként segítette a csapat munkáját. Több éven keresztül vezette a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat helyi egyesületének egészségügyi szakosztályát, továbbá energiáját nem kímélve meghatározó szerepet vállalt a városi egészségpolitika kidolgozásában.
1975-ben komoly harcot vívott a kórház körzeti orvosi rendelőjének kialakításáért, az akkori idősek napközi otthonának létrehozásáért. A rendszerváltás után a városi tisztifőorvosi tisztséget is betöltötte másfél évig.

A családtagok gyakran találkoznak egymással. Dr. Gelencsér Gyula életét mindig meghatározta az összetartás, a család és a szeretet.
Dr. Gelencsér Gyula munkáját nagyban támogatta a családja. Matematika-fizika szakos felesége jó pedagógiai érzékkel koordinálta az otthoni feladatokat, nagy részt vállalva a gyermeknevelésből. Kezdetben az orvosi készenlétet vállaló férj mellett még a betegellátással összefüggő diszpécseri teendőkkel is foglalkozott. A házaspár két gyermeket nevelt fel: lányuk Sopronban gyermekgyógyász főorvos, neonatológus, diabetológus, fiúk viszont más vizekre evezett, mert vezető beosztásban dolgozik az egyik debreceni kaszinóban.
Dr. Gelencsér Gyula és felesége mindennapjait három lány és egy fiú unoka aranyozza be. Az orvos ötven éve tartó gyógyító tevékenységének megítélését az utókorra bízza, de ha köszönetet érdemel az elmúlt évtizedekért, véleménye szerint legalább akkora elismerés jár a mellette kitartóan tevékenykedő feleségének, valamint jelenlegi és egykori munkatársainak. A háziorvost munkájáért több országos, megyei és városi kitüntetéssel ismerték el.

Beküldés dátuma: 2017. 01. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play