Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Tizenkét ország őexcellenciája fordult meg Kapuváron

A város arculatát és a település ismertségét szerette volna megváltoztatni a 2006-ban felesküdött kapuvári képviselő-testület egyebek közt azzal, hogy többféle marketingeszközt vetettek be az évek során. Az Európa-szerte különlegesnek számító, érbetegek kezelésére alkalmas, kiváló minőségű gyógyvizével Kapuvár méltán számíthat a turizmus fellendülésére. Németh Csóka Gábor alpolgármester elmondta, hogy az őket megelőző városvezetők nem  foglalkoztak a nemzetközi diplomáciai kapcsolatokkal, s szinte már tabutéma volt az ilyen jellegű kezdeményezés. A nagykövetségekkel való kontaktus elindításától hosszú távon remélnek eredményeket.

Szinte mindegy, hogy melyik országból érkeznek a diplomaták, Németh Csóka Gábor meggyőződése a következő:  elraktározzák magukban a náluk szerzett élményt.
Az elején kicsit vontatottan mentek a dolgok, hisz nem mindegyik nagykövetre jellemző, hogy felkerekedjen a vidéki kisvárosokba. Az eredménytelenséghez kezdetben az is közrejátszhatott, hogy a kapuváriak nem voltak elég türelmesek, de lassacskán beletanultak, és megszokták a diplomáciai körökben szokásos határidőket. Az ukrán elöljáró látogatásával beindult a gépezet és onnantól kezdve évente két-három külkapcsolati delegáció érkezett. – Így került sor Ausztria, Horvátország, Szlovákia, Csehország és Ukrajna tisztségviselőinek megkeresésére – kommentálta az eseményeket az alpolgármester. Kapuváron több alkalommal fogadták az indiai nagykövetet, és ennek köszönhetően nagyon jó kapcsolatot alakítottak ki a dél-ázsiai országgal. A 2012-ben 850 éves jubileumát ünneplő Kapuvár abban is egyedülálló, hogy tavaly India legismertebb művészeti csoportja látogatott el hozzájuk magyarországi turnéja alkalmából.

Eddig tizenkét ország nagykövete fordult meg Kapuváron, aminek a helyiek nagyon örülnek.
A alpolgármester az abszolút megelégedettségtől azonban mégis óva intett, mivel az nem viszi előbbre a fejlődést. – Mindenki előtt ismert, hogy az önkormányzatok helyzete nem éppen rózsás, hiszen a hétköznapok is komoly erőfeszítéseket követelnek a helyhatóságoktól. Ha a költségvetés  forrás oldalát sikerülne bővíteni, akkor jelentősebb eredményeket tudnánk elérni – fogalmazott Németh Csóka Gábor, aki a befektetett energia megtérülését véli a város három sikeres határon átnyúló pályázatában is. A nagymegyeriekkel nyerték el a marketingeszközök fejlesztésére vonatkozó projektet, és ugyancsak a szlovákokkal közös pályázat révén indították be az Ipari Park területén lévő inkubátorházat. Magyar-osztrák közreműködéssel kezdődött el a kerékpárutak korszerűsítése. A kapuváriak a burgenlandi tartomány biciklis hálózatán keresztül összeköttetésbe kerülnek egész Ausztriával. A rábaközi településen letették az ehhez szükséges alapokat, hiszen korábban megépítették a Hany Istók Kerékpáros Centrumot, amelynek a bővítésén gondolkodnak.

Annak érdekében, hogy a vendégeket marasztalják, olyan nyolcvan ágyas objektum létesítését tervezik, amely több vendégnek kínálna szállást. Tisztában vannak azzal is, hogy nem elég idecsalogatni a turistákat, hanem helyben kell őket tartani, ezért a wellness-szolgáltatások bővítését tervezik.

A rábaközi kisváros “megrohamozta” a nagy Kínát, ahol valamilyen szinten szeretné megvetni a lábát.
Kelet-Ázsia legnagyobb országa az európai kötvényvásárlás helyett  újabban termelőegységekben szeretné befektetni szabad tőkekapacitását. Kapuvár bőven megelégedne azzal, ha ebből nekik is jutna egy szegmens. A kínai diplomata tavaly betegség miatt mondta le a kapuvári látogatást, de hivatalos visszaigazolásuk van arról, hogy a nagykövet asszony tiszteletét teszi a március 1-jén kezdődő Utazás Kiállítás kapuvári standjánál. Vele érkezik a kínai kereskedelmi attasé, aki 2011 decemberében már járt Kapuváron.  A puhatolózó jellegű megbeszéléseken szóba került a helyben előállított termékek külföldi értékesítése. Németh Csóka Gábor reméli, hogy a budapesti vásár alkalmával konkrétabbá válik a gazdasági együttműködés. Szintén bizakodásra adhat okot, hogy az előrejelzések szerint hat ország képviselője fogja meglátogatni a Hungexpo Vásárközpontban felállított kapuvári pavilont. – Mi kapuváriak általában a Rábaközben gondolkodunk, ezért eredményeinkből a többi település is profitálhatnak – hangzott az interjúban.
Beküldés dátuma: 2012. 02. 29.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés