Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Több időre van szükség Isten üzenetének megértéséhez

A böjt időszakában Jézus szenvedéstörténetére figyelünk. Jézus Lukács evangéliumában arról beszél, felmegy Jeruzsálembe, hogy beteljesedjen mindaz, amit a próféták megírtak – fogalmazott Ihász Beatrix. Az evangélikus esperes szokásos „Imapercek” című televíziós műsorában arról beszélt, hogy milyen nehézségekkel kell megbirkóznia a mostani böjti időszakban a híveknek.

Arra utal Jézus, hogy a próféciák rajta, benne és általa teljesedtek be. Jézus az elítéltetése felé halad, hogy beteljesüljön a prófécia.
– A böjti időszakban lelkiekben mis is Jeruzsálem felé indulhatunk. Amikor a böjti időszakot megkezdjük, amit Isten kegyelméből megélhetünk, akkor arra gondolunk elsősorban, hogy a böjt valamiféle ételről-italról való lemondás.
Az evangélikus esperes megjegyezte: – Több ennél a böjt, hiszen minden lemondás, amit esetleg megfogadunk, vagy amit szeretnénk megtartani, azért van, hogy másra, valakire, valami többre figyeljünk és több idő jusson például a Biblia olvasásra. Több idő jusson arra, hogy Isten üzenetét kutatjuk, mert Isten akaratát szeretnénk teljesíteni.

– Isten akarata nem más most sem: Szeresd az Urat, a te Istenedet, teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes erődből. Szeresd felebarátodat, mint magadat. Ha csak ennyit ismernénk a Bibliából, ha csak ennyit ismernénk Jézus szavából, már akkor is bőséges tennivalónk, bőséges gondolkodnivalónk adódna ebben a böjti időszakban. Több Biblia olvasásra, tanulmányozásra ad lehetőséget, és természetesen az imádságra.
Ihász Beatrix szerint a ránk leselkedő, fenyegető veszély miatt az embereknek mostanság több oka is lehet egyszerre az imádságra. Az elmúlt hetekben, hónapokban eluralkodó járvány miatt bárki megtapasztalhatta, hogy milyen a kényszerű bezártság, annak minden nehézsége és fájdalma.
Ilyenkor felmerül bennünk a kérdés: Honnan jön a reménysugár? Honnan jön végre a megkönnyebbülés? Mikor zökkenhet vissza az életünk a régi kerékvágásba? Fontos lehet az emberek számára, hogy ezt a kényszerű bezártságot, szabadságelvonást arra használja, hogy elfogadja saját testének korlátozottságát és azokat a korlátokat, amelyeket mások szabtak rá.

A másik, amiért nagyobb szükségünk van az imádságra, a közelünkben dúló háború. Ennek kapcsán újabb kérdések merülnek fel bennünk: Hol van a béke forrása?
Az imádság, az elcsendesedés és a tettre kész szeretet indít minket ezekben a napokban arra, hogy forduljunk oda másokhoz, a szükséget szenvedőkhöz, a menekültekhez, a segítséget kérőkhöz.
– Így indít minket az irgalmas Isten a mostani böjtben arra az útra, amelyre Jézus rátette a lábát, amely Jeruzsálem felé tartott az ő számára. Így lehet nekünk, 21. századi keresztyéneknek, evangélikusoknak lehetőségünk arra, hogy megkérdezzük és választ is kapjunk arra, hogy honnan jön a reménysugár.

– Egyházunk zsinata határozatba foglalta, hogy elkötelezettek vagyunk az ukrajnai menekültek megsegítésében, minden humanitárius segítségre készek vagyunk. A Magyarországi Evangélikus Egyház elkötelezett a bajba jutottak megsegítése iránt, ezért arra kérték az országos irodát, hogy mérjék fel a segítségnyújtás lehetőségét. A gyűjtés elsősorban az anyagiakra vonatkozik, és természetesen imádságban kérjük Isten könyörületességét, irgalmát és segítségét, valamint a békesség reménysugarát. A pénzadományokat továbbra is fogadjuk és továbbítjuk, tartós élelmiszer adományokat a Vöröskereszt vásárosfalui szervezete gyűjti.
További kérdésekkel bátran keressék Mészáros Attila menekültügyi referenst: [email protected] címen.
A tárgyi adományokkal kapcsolatban Decmann Bertalan munkatársunk szolgál információval: [email protected].

A Beledi Evangélikus Gyülekezetnél is gyűjtünk a menekültek megsegítésére. A zsinaton Fabinyi Tamás püspök imádkozott a békéért, melyből egyet emelek ki, Máté evangéliumából (24.6) Jézus szavát: «Háborúkról fogtok majd hallani, jövendöl Jézus, s háborús hírek fognak keringeni. Vigyázzatok, ne kerítsen hatalmába benneteket a félelem!
Imádkozzunk, hogy a félelem helyett az erő és a józanság uralkodjon el rajtunk».
Az országos segélyszervezeteken keresztül eljuttatjuk adományainkat a menekülteknek.

Beküldés dátuma: 2022. 03. 10.

Kapcsolódó hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play