Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Több készségtárgy és mindennapos testnevelés

A beledi 1/a osztályban 16-an tanulnak, melynek fele bejáró. A gyórói és dénesfai gyerekeket az iskolabusz szállítja, aki pedig előbb szeretne hazajutni, felszállhat a menetrendszerinti járatra. Őket az egyik nevelő kíséri a megállóhoz.
Horváthné Krétai Ilona huszonhét esztendeje tanít a beledi általános iskolában. A pedagógus mostani osztályát elsőtől a negyedikig fogja kísérni. Még a rutinos tanítóktól is nagy felkészülést  igényelt a mostani tanévkezdés, mert a korábbitól eltérő tanmenet szerint haladnak, és ráadásul másfajta könyveket fognak használni a gyerekek. A kicsiknek nagyon fárasztó a napi öt óra az iskolapadban. Az alapismeretek maradtak, csak a készségtárgyakkal foglalkoznak többet, és a mindennapos testnevelés jelenti még a többletet. A beledi elsősök tanító nénije utóbbit nem bánja, mert az elsősöknek nagy a mozgásigénye. A szépírás elsajátításához nem árt az ujjtorna, melybe a gyerekek Ica nénivel boldogan belekezdtek.

Az 1/b osztály tanító nénije a rábakecöli tagintézményből került át Beledre. A mostani a második olyan osztálya, akiket elsőtől a negyedikig ő tanított. A nagyobbaknak az idegen nyelvet már a szakos kollégák fogják oktatni. Takácsné Kovács Mária Edit szerint biztonságérzetet ad a gyerekeknek, hogy négy éven keresztül ugyanazzal a személlyel lehetnek. A pedagógusnak is jó, ha alaposan megismeri tanítványait, akik tízéves korukra képletesen a fejére nőnek, mert legalább olyan magasak lesznek, mint nevelőjük. A pedagógustól sok energiát igényelnek az eleven és érdeklődő nebulók, mert figyelmük – különösen így az elején – gyakran elkalandozik. Az óvodai és az iskolai átmenetet a játékos foglalkozásokkal tudják feloldani. A tanítónő ideálisnak tartja a 15 fős osztálylétszámot, mert mindenkire jut ideje. A csoport összetétele vegyes, mert több település óvodájából érkeztek (Beledről, Rábakecölből, Vásárosfaluból és Cirákról), de ennek ellenére beszédkészségük, és a tanuláshoz való hozzáállásuk nagyon hasonló.
A beledi pedagógusok a szülőket a felesleges költekezéstől úgy óvták meg, hogy időben elmondták nekik, a gyerekeknek mire lesz szükségük. Az elsősök már a kezdéskor felkészülten érkeztek az iskolába, hiszen rendelkeztek minden elvárható felszereléssel.
Beküldés dátuma: 2013. 10. 18.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés