Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Több mint két évtized után köszönt el a hivatali munkától

Az egykori óvónő munka mellett szerezte meg másoddiplomáját, miközben gyakorlati ismereteit gyarapította. Axnix Ildikó mindkettőnek jó hasznát vette a több mint húsz esztendeig tartó hivatali pályafutása alatt.

Axnix Ildikó több mint két és fél évtizedet töltött a Kapuvári Polgármesteri Hivatalban, ebből két évtizedet aljegyzőként tevékenykedett.
– Eredeti szakmám óvónő, és családommal a rendszerváltás körül döntöttünk úgy, hogy „hazaköltözünk” és Kapuváron építkezünk. Akkoriban a környéken az óvónő szakmában nem lehetett elhelyezkedni, annyira telített volt a pálya, ezért pályamódosításra kényszerültem. 1991 nyarán szociális ügyintézőt kereset a hivatal, azzal a kikötéssel alkalmaztak, hogy vállalom az igazgatásszervezői végzettség megszerzését. Munka mellett tanultam az Államigazgatási Főiskolán. Mindez nagy kihívást jelentett, egyszerre volt alkalmam a frissen szerzett elméleti tudást a gyakorlatban is alkalmazni– foglalta össze pályájának kezdetét Axnix Ildikó.
A nyugdíjba vonult aljegyző a főiskola elvégzése után évekig szociális ügyintéző volt, ez a terület és a folyamatosan változó jogszabályi környezet kitűnő lehetőséget nyújtott arra, hogy a közigazgatásban jártasságot szerezzen. Nagyszerű munkatársaim segítettek mindenben. Úgy érzem, sikerült helytállnom a munkámban – tette hozzá.
Pár hónapig megbízott jegyzőként végezte munkáját, 1997-ben a Képviselő testület aljegyzőnek nevezte ki. Az aljegyzői pozíciót kollégái biztatására pályázta meg.
Az önkormányzati törvény nagyon szűkszavúan fogalmaz az aljegyzői feladatokat illetően: helyettesíti a jegyzőt, de a valóságban mindazt ellátja, amivel a jegyző megbízza. Az elmúlt húsz évben rengeteget változott Axnix Ildikó ún. kapcsolt munkaköre, többféle területen dolgozott az eltelt évtizedek alatt. Az önkormányzatokra számtalan olyan feladat hárult, amelyek azóta jócskán megváltoztak: Korábban a hatósági feladatokon túl az intézmények irányításában, szakmai segítésében kapott nagyobb szerepet, majd a kistérségi társulások alakulása a közszolgáltatások térségi megszervezése töltötte ki munkakörének nagy részét. Feladatköre kiterjedt a hivatal munkafolyamatainak összehangolására valamint a személyzeti feladtok ellátására is.
Mindezek mellett számos pályázat koordinálásában és lebonyolításában vett részt.
– Annak ellenére, hogy teljesen más területről kerültem ide, azt gondolom, hogy jó döntés volt – mondta a sorsával elégedett hivatali dolgozó, aki mindvégig szívesen elvégezte a rábízott feladatokat.
A nyugállományba vonult aljegyző pályafutása alatt három polgármester mellett dolgozott. Varga Gyulát követte dr. Biró Péter, jelenleg pedig Hámori György a városvezető.
A hivatalban dolgozóknak sem mindegy, hogy az állampolgárok milyennek ítélik meg a tevékenységüket. Nagyrészt a munkakör típusától függ, hogy ki mennyi visszajelzést kap a kapuvári polgároktól.
– Én a kollégáktól és azoktól a társszervektől kapok visszajelzést, akikkel a munkám során napi kapcsolatban vagyok, de ettől függetlenül a városban is megállítanak, és az emberek elmondják a véleményüket: azt is ami tetszik, azt is ami nem. Nagyon szeretem a munkámat, de az örökké változó feladatok, valamint a határidők szorítása sokszor próbára teszi stressztűrő képességemet.
Kényelmesebb életvitelt szeretnék a továbbiakban: többet tartózkodnék a szabad levegőn, de a legfontosabb, hogy több idő jusson az unokáimra. Egyikük szeptembertől az óvodát, másikuk pedig az iskolát fogja elkezdeni, ezért valószínű sokkal nagyobb szerep hárul rám is. Bizonyára nem fogok unatkozni – zárta mondanivalóját az elköszönő aljegyző.

Beküldés dátuma: 2017. 02. 22.

Kapcsolódó hírek

További hírek