Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Több módon eljut az emberekhez Krisztus üzenete

Virágvasárnap, Nagyhétfőn és Nagykedden, három estét vesz igénybe a premontreiek szokásos nagyböjti lelki gyakorlata, az ún. Triduum, melyre mindig egy meghívott vendéggel készülnek.

Godzsa T. István elmondta, hogy idén Böcskei Győző, a Győri Székesegyház plébánosa, egykori csornai káplán segítségével hangolódnak rá Húsvét ünnepére. Este hat órakor kezdődnek a lelki gyakorlatos szentmisék, előtte pedig Győző atya gyóntat a premontrei templomban. Az ünnepi ráhangolódás, elmélkedés arra szolgál, hogy a szerzetesek elvonatkoztassanak a szürke hétköznapoktól.
Nagyhéten minden nap este hatkor kezdődnek a szertartások, szentmisék. Nagycsütörtökön is ebben az időpontban lesz az Utolsó vacsora emlékezetére bemutatott, lábmosás szertartásával egybekötött szentmise. Nagypéntek délután negyed hattól indul a keresztút a külső udvartól, rossz idő esetén a rendezvényt a templomban tartják meg. Este hat órakor veszi kezdetét az ún. csonka mise, mely a hagyományos nagypénteki szertartást jelenti.
Nagyszombat este fél tízkor kezdődik a tűzszenteléssel egybekötött olvasmányos imaóra, ami nem szentmise, hanem kb. háromnegyed órás imádság – tette hozzá a premontrei szerzetes. Az ételszenteléssel egybekötött feltámadási szentmise húsvét vasárnap reggel ha órakor lesz. A további ünnepi szentmisére vasárnap délelőtt tizenegy órakor és este hatkor kerül sor a szokásos módon, melyre szeretettel várják a híveket.

A Csornai Premontrei Prépostság közösségének sokat jelent, hogy a Rábaközi Televízió több éve, heti egy alkalommal szentmisét közvetít a premontrei templomból, ezenkívül időről időre tudósít a szerzetesek életéről a tévé adásaiban és nyomtatott formában. A média sokkal nagyobb nyilvánosságot biztosít számukra, így egyre több embert elérnek, azokat is, akik nem tudnak személyesen részt venni a miséken, elmélkedéseken. A helyiek szívügyüknek tekintik, hogy az interneten keresztül is láthatják a szentmisét – fogalmazott Godzsa T. István.

Beküldés dátuma: 2023. 04. 05.

Kapcsolódó hírek

További hírek