Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Történetek a 20 éve újjáalakult csornai cserkészcsapatról

A nyugdíjas szabómester  unokája ötévesen tette le a cserkészfogadalmat. A mozgalom a rendszerváltás után indult Csornán, mikor Bartos Imre premontrei pap arról faggatta barátját, hogy emlékszik-e a régi cserkészekre. Persze, hogy emlékezett! Imre atya Nyári Tibor segédletével mindjárt 45 fiatalt szervezett be. A visszaemlékező szerint valamennyien nagyszerű felnőttek lettek, köztük az említett unoka, aki ötödéves a jogtudományi egyetemen és NB-I-es futballista. Azóta a csapat jelentős része szétszóródott, sokan elkerültek Csornáról, de mind tisztesen megállják a helyüket, bárhova sodorta őket a sors. Magyarságtudatot, haza- és természetszeretetet  kaptak a mozgalomtól, és megtanulták becsülni egymást – mondta az idős mester. A pénzzel nem, de társadalmi munkával annál inkább járó cserkészet mellett csak az igazán elhivatottak tartottak ki, de a régi alapítók közül azóta sajnos sokan elhunytak. A 63.Számú Bessenyei György Cserkészcsapatnak a premontrei szerzetesek biztosították a feltételeket, ők adták a helyiséget, és patronálták a heti rendszeres összejöveteleket. A szülők közül is szép számmal akadtak, akik hozzájárultak a csoport működéséhez, mint például dr. Ruzsicska Tibor, akinek a lánya szintén belépett a cserkészmozgalomba. – Csáfordjánosfa volt az igazi táborhelyünk, ahol főzőversenyeket tartottunk, mert minden gyereknek érteni kellett a konyhaművészethez – mesélte a régi cserkész. Dr. Horváth Ciprián állatorvos gyermeke szintén felöltötte a cserkészek egyenruháját, melyet, hogy jól mutassanak, egységesen szabályoztak. A premontrei apát más plébániákkal való kapcsolatait felhasználva külföldi utakat szervezett a fiataloknak: kerékpárral mentek Ausztriába, ahol nagy szeretettel fogadták őket. De ugyanilyen szívélyesen látja  Nyári Tibor azokat a felnőtté cseperedett ifjakat, akik még ma is meglátogatják a városközpontban lévő műhelyében. A nyugdíjas cserkész büszke a náluk nevelkedett gyerekekre, hiszen közülük sokan elérték, amit akartak, és elismert képviselői lettek választott szakmájuknak. Az interjúban többször elhangzott Szár Gyula neve, aki tizehárom évesen lépett be a cserkészekhez, s azóta is tagja a csapatnak, miközben premontrei szerzetesként dolgozik.
Az idős mester nincs túl jó véleménnyel napjaink általános közállapotairól, mert úgy nyilatkozott, hogy leépülőfélben van minden, de azért a szép emlékek még megcsillantják benne a reményt. Beküldés dátuma: 2011. 11. 09.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play