Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Tovább éltetni a hagyományokat

Horváth Győző idestova fél évszázada foglalkozik néprajzkutatással. A nyugalmazott pedagógus 1963-ban kezdett Soboron tanítani, ahol olyan  kulturális és természeti környezetbe csöppent, mely rögtön szimpatikus lett neki. A helyi közösséget alkotó emberek pedig hűen ápolták gazdag hagyományaikat, akik közvetlenségükkel megkönnyítették a kutató számára a kapcsolatfelvételt. A Rába menti elzárt településen élő falusiakban jelentkezett az a természetes igény, hogy a színjátszás mellett megénekeljék önmaguk és elődeik mindennapjait. Horváth Győző az adatközlők által barátokra lelt, s a tőlük szerzett információkat rögtön továbbadhatta tanítványainak.
A Rábaköz nagyon sok néprajzi kincset őriz, s hogy mit lehet, illetve kell tenni ezek megmaradásáért? – a kérdésre a kutató így válaszolt: Csak körül kell nézni, rögtön látni fogjuk, milyen sok felújításra szoruló régi épületünk van, melyek nem a megszokott módon vonzzák a szemet, de hasonló a a helyzet a természeti tájjal is. A Rába-part, az öreg tölgyfák,  szebbnél szebb tavaink, melyek köré egész mítosz kapcsolódik, mint például Hany Istók legendája. Ma kicsit rögösebb utat választ magának az, aki a generációk közti tudás átadására vállalkozik. A helytörténész megjegyezte: Annak idején apáról fiúra szállt a hagyomány, viszont annak ellenére, hogy ma igénybe vehetjük a modern eszközöket, egyre színtelenebbé válik a klasszikus értelemben vett néprajz. Ahogy Kodály is mondta: A hagyományt kérlelhetetlenül irtja maga az élet, amivel szembeszállni lehetetlen, ugyanakkor annál nagyobb feladatokat ró a pedagógusokra. Horváth Győző annak ellenére, hogy nagyon sok témát kimerített, mégis úgy érzi, hogy maradt  bőven tennivalója, hisz az elmúlt ötven évben szinte teljesen eltűnt a hagyományos paraszti kultúra, ezen belül a  falvak életének, társadalmi viszonyainak, mezőgazdaságának akkor meg
Beküldés dátuma: 2012. 11. 21.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Krisztus Urunknak áldott születésén: Advent Kapuváron

  Elérkezett a várakozás ünnepének első vasárnapja, amikor országszerte meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorún.

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

Hirdetés
DANUBIUS play